• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čudo od djeteta - 13 godina, 208 centimetara: Dominira kao Dončić, niko mu ne vjeruje za pasoš (VIDEO)

Mohamed Dabone je vjerovatno najtalentovaniji igrač svoje generacije u svijetu.

 Mohamed Dabone čudo od djeteta Izvor: Twitter/ACBCOM/Screenshot

Tokom vikenda širom Evrope igrali su se nacionalni kupovi, a to je ujedno bila prilika da se održe takmičenja i u mlađim kategorijama. Tako je u Španiji do titule u Mini Kupu, takmičenju igrača do 14 godina, pobijedila Barselona, iako je u posljednjoj deceniji apsolutno dominirao Real Madrid sa devet titula. Razlog zbog kog se to promijenilo je vunderkind Barselone i vjerovatno najtalentovaniji igrač "nove generacije" - Mohamed Dabone koji je apsolutno dominirao.

Dabone već neko vrijeme privlači pažnju jer potpuno "odskače" od svojih vršnjaka, tako da sada sa samo 13 godina ima 208 centimetara i očekivano je da će još da raste. Ali, nisu samo njegove fizičke karakteristike impresivne, zaista ima i košarkaško znanje koje ga odvaja od konkurencije.

Tako je u pobjedi svoje Barselone protiv Real Madrida (89:78) zabilježio 22 poena, 26 skokova, pet ukradenih lopti i šest blokada, pa nije iznenađenje što je na kraju proglašen za MVP-a. U prosjeku, ovaj tinejdžer iz Burkine Faso je postizao 18,3 poena, 13,5 skokova i 4,5 blokada po meču. Vrijedi istaći i da je Dabone bio mlađi od svoje konkurencije, iako mu mnogi "ne vjeruju" da je zaista rođen 2011. godine pošto izgleda mnogo zrelije.

Pogledajte njegove najbolje poteze sa turnira na kome je nekada dominirao i Luka Dončić, ali je bio i godinu dana stariji kada je 2013. godine postao MVP Mini Kupa sa Real Madridom.


Inače, finale španskog Mini Kupa igralo se pred skoro 5.000 gledalaca u Malagi, zbog čega je Miško Ražnatović "pecnuo" navijače u Srbiji koji su potpuno ignorisali turnir mlađih kategorija u Nišu za vrijeme Kupa Radivoja Koraća. U tom finalu pobijedila je Mega protiv Crvene zvezde.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC