• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kukoč gleda duel Partizana i Olimpijakosa u Beogradu!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Legendarni Hrvat gledaće meč Partizana i Olimpijakosa, a sjetiće se aplauza navijača crno-bijelih tokom rata.

 Toni Kukoč gost na utakmici Partizan - Olimpijakos Izvor: Jamie Sabau / Getty images / Profimedia

Košarkaši Partizana u četvrtak uveče igraju jednu od najvažnijih utakmica u sezoni - u punoj Beogradskoj areni protivnik će biti Olimpijakos, a pobjeda će otvoriti vrata plasmanu u plej-in, odnosno borbu za dodatna dva mjesta u ovogodišnjem ple-ofu. Tim Željka Obradovića imaće veliku podršku sa tribina, dok će se pored terena naći dvojica legendarnih hrvatskih košarkaša - Dino Rađa i Toni Kukoč!

Njih dvojica su posljednjih godina nekoliko puta posjećivali Beograd, a sada će zajedno doći kako bi ispratili jedan od najvažnijih mečeva u čitavom ligaškom dijelu Evrolige ove sezone. Za Kukoča će vjerovatno utakmica biti posebno emotivna jer će imati priliku da se prisjeti kako je tokom građanskog rata u Jugoslaviji Beograd njega pozdravljao aplauzima.

Bilo je to u maju 1991. godine, kada su finale košarkaškog prvenstva zemlje koja se raspadala igrali košarkaši Partizana i Jugoplastike. Crno-bijeli su bili domaćini u novobeogradskoj Hali sportova koja danas nosi ime po Ranku Žeravici, a sa prepunih tribina čuli su se aplauzi i za jednog od najboljih evropskih košarkaša u tom trenutku, iako je bio rival.

"Naravno da mi je bilo drago zbog toga. Razbijamo najvećeg rivala u finalu, u njihovoj dvorani, a 10.000 njihovih navijača nam odaje priznanje. Pretpostavljam da su sve to bili ljudi koji ni sami nisu mogli da vjeruju da nas čeka ludilo, nego su samo uživali u mojoj košarci i košarci koju je tada Jugoplastika igrala", ispričao je svojevremeno Toni Kukoč za "Indeks".

Toni Kukoč aplauzi u Beogradu
Izvor: YouTube/Baloncestoyugoslavo

Već u tim trenucima bilo je jasno da će Kukoč napustiti Jugoplastiku, u kojoj je izgradio sebi veliko košarkaško ime i stekao status reprezentativca jedne od najboljih svjetskih selekcija. NA NBA draftu 1990. godine izabrali su ga Čikago Bulsi, kao 29. pika. Ipak, NBA avantura nije počela odmah. Kukoč se prvo preselio u Beneton iz Treviza, sa kojim se dvije godine takmičio u Italiji, a zatim tek 1993. godine stigao u SAD.

Nakon što je u dresu Jugoplastike osvojio tri šampionske titule i dva Kupa Jugoslavije, a sa timom iz Splita i tri puta u nizu bio šampion Evrope i MVP Završnog turnira, Kukoč je klasu pokazao u Italiji gdje je osvojio prvenstvo i kup, a zatim i u Americi. Iako je stigao u Čikago tek nakon što se Majkl Džordan prvi put penzionisao, hrvatski košarkaš sačekao je povratak na parket najboljeg ikad i zatim učestvovao u osvajanju tri šampionske titule, uz nagradu za najboljeg novajliju godine i najboljeg šestog igrača sezone.

Kao reprezentativac Jugoslavije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, zlato na Svjetskom prvenstvu 1990, i dva zlata i bronzu na Evropskim prvenstvima. Sa reprezentacijom Hrvatske osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Barselonu 1992. godine, kao i bronze na Svjetskom prvenstvu 1994. i Evropskom prvenstvu 1995. godine - kada su Hrvati napustili pobjedničko postolje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC