• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA vs. Evroliga: Srbija ćuti i čeka

Autor mondo.rs

Kakav je stav naših klubova i košarkaškog saveza o sporu koji je uzburkao Evropu? Pročitajte šta o tome kažu predstavnici "večitih" rivala i Mega Leksa, kao i prvi čovek srpske košarke, Dragan Đilas.

 FIBA vs. Evroliga: Srbija ćuti i čeka Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Komplikovani odnosi na relaciji FIBA - Evroliga mesecima su glavna tema košarkaške Evrope, koji i dalje ostavljaju otvorenim veliki broj gorućih pitanja.

Dok se Evroliga sprema da pokrene "renovirano" najjače takmičenje, protiv kojeg FIBA nema ništa protiv, na relaciji Barselona - Minhen vodi se žestoka borba za Evrokup - trenutno najveću metu krovne košarkaške organizacije.

U borbi za jačanje Lige šampiona, svog novog takmičenja, FIBA je otvoreno zapretila savezima oštrim sankcijama ako budu dozvolili svojim timovima da igraju u Evrokupu.

Kako se taj rat reflektuje na srpsku košarku?

Crvena zvezda Telekom "viđeni" je učesnik Evrolige i sledeće sezone, s obzirom na to da je iz Mega Leksa u ponedeljak najavljeno da će ulog ABA finala biti samo titula, a ne plasman u najjače takmičenje.

FIBA s tim u vezi nema prigovora.

Istovremeno, sasvim je jasno nagovešteno da će, s obzirom na najavljeno odustajanje Mega Leksa, Partizan stati u red "jadranskih" klubova koji imaju ambiciju da igraju Evrokup, uz Budućnost i Cedevitu.

Kao što je objašnjeno, FIBA se tome žestoko protivi, pa se nameće pitanje, kako će se srpski savez i klubovi postaviti u takvoj situaciji?

"I nama koji smo u košarci teško je da sve ispratimo i shvatimo, a mogu tek da zamislim onima koji samo vole košarku i nisu u toj priči. Ta priča počela je pre nekoliko godina. A sada se dovodi u pitanje to kako 16 klubova može da potpiše da igra Evroligu, a ne može u Evrokup?... Situacija je teška i ne odnosi se samo na nas", rekao je Dragan Đilas, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Šilobad: Superliga kao školska liga, Čović: Zvezda htela drugačije

Kao čelnik Partizana, Mlađan Šilobad ukazao je na činjenicu da će se crno-beli sresti sa dosad nezapamćenom pauzom od dva meseca između takmičarskih utakmica. "Da me ne shvatite pogrešno, ali ova naša liga je kao školska liga, liga Srbije koja traje mesec dana je u najmanju ruku smešna. Naš trener je pustio igrače osam dana kući, pa su se onda vratili u trenažni proces i jako je teško održavati formu... Prvi put se srećemo sa tim", rekao je on, u odgovoru na pitanje koje je postavljeno i Nebojši Čoviću, koji je izjavio: "Zvezda neće biti umorna. Zvezda je predlagala da odmah posle ABA lige bude odigrana domaća liga, a da polufinale i finale ABA lige igramo na kraju, ali Partizan nije bio za to, Konstantin nema sredstava, tu su i drugi problemi..."

Šta će preduzeti Savez?

"U ovakvoj situaciji nismo samo mi. Tražimo način i gledamo", dodao je on, uz objašnjenje nedavnog (i sasvim očekivanog) svrstavanja KSS na stranu FIBA.

"Mi smo članica FIBA i to je logično. Ne smatram da savezi treba da budu ti koji će naređivati klubovima koje takmičenje da igraju, osim domaće lige. Sad vidim da se pominju vrlo ozbiljne sankcije, ali ne vidim razlog da Srbija bude prva zemlja koja će se izjašnjavati", podvukao je Đilas.

Nije potrebno isticati da ovo stvara konfuznu situaciju i kod srpskih klubova  - pre svega kod Partizana, koji će po svemu sudeći igrati u Evrokupu. Naravno, pod uslovom da tog takmičenja uopšte bude.

Upitan šta će crno-beli da rade ako FIBA istraje u odluci da kažnjva reprezentacije saveza čiji su se klubovi opredelili za Evrokup, direktor crno-belih Mlađan Šilobad odgovorio je uzdržano.

"Sačekaćemo strpljivi".

Gostujući u istoj emisiji OKO, menadžer Miodrag Ražnatović je ispred Mega Leksa izneo nekoliko nedoumica o ovom sukobu.

"FIBA ima dvostruke standarde i nema logike da možete da igrate Evroligu, a da ne možete u Evrokup", primetio je on, nakon čega je predsednik Zvezde Nebojša Čović poručio:

"Sa olakšanjem smo dočekali informaciju da (generalni sekretar FIBA, Patrik) Bauman neće kažnjavati klubove. Nakon toga, svako ko ima problem u svojim savezima - Francuzi i Nemci, pokušali su da gurnu taj problem u region. Vežbaju na nama odavno i ne samo kada je sport u pitanju. Ne mislim da su ove odluke FIBA oko kažnjavanja sprovodljive, a naročito ne mislim da su po jednom zakonu ili konvenciji Evropske unije", stav je prvog čoveka crveno-belih.

Rasprava "večitih" o sistemu

Mlađan Šilobad poručio je i da nigde ne postoji primer da se domaćinstvo u domaćem prvenstvu određuje na osnovu rezultata u drugom takmičenju (ABA) ligi, na šta je Čović replicirao: "Vi u Partizanu morate da se dogovorite šta je vaša politika, pa da pričate konzistentno. Zvezda glasa protiv grupa, vi glasate za grupe. Kad su uzete grupe, onda je jedini relevantni ovakav plasman...". Ipak, njihova rasprava brzo je prekinuta.

On je dodao da su na Malom Kalemegdanu mirni kada je sledeća evroligaška sezona u pitanju i objasnio da Zvezda nema ambiciju da ruši ABA ligu.

"Nije tačno da hoćemo da napustimo ABA ligu. Pregovarali smo sa Evroligom da dobijemo i desetogodišnji ugovor i znam da to boli Hrvate. Reći ćemo šta smo dobili i šta smo se dogovorili. To što smo se dogovorili deluje dobro za Zvezdu", podvukao je Čović.

Dakle, posmatrajući najširu sliku, situacija nije nimalo jednostavna i pitanje je na koji način će biti razrešena pod uslovom da FIBA ostane dosledna u nameri da kažnjava za neučešće u njenom takmičenju. I to u godini olimpijskog turnira.

Srpski stav je za sada - ćutanje i čekanje.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC