• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajići bez polufinala!

Autor mondo.ba

Juniorska selekcija Bosne i Hercegovine poražena je od Francuske rezultatom 75:61 (19:14, 14:15, 17:16, 25:16) u "Mustafa Dagistanli" areni u Samsunu i ostala bez polufinala Eurobasketa.

"Zmajići" su se solidno držali tri četvrtine iako su bili u konstatnom minusu od po nekoliko poena, ali je presudio katastrofalan šut izvan linije 6.75.

Izabranici Josipa Pandže su šutirali trojke 16/2, od čega Džanan Musa i Sani Čampara po 0/5 i to je ključni razlog neuspjeha protiv fizički izuzetno dominantnog rivala.

Francuzi su poveli sa 7:0, a prve poene za BiH postigao je Nikola Marić pogotkom izvan linije 6,75 u četvrtom minutu meča. Djelovali su "trikolori" nadmoćnije u ovom periodu igre.

Nedostajalo je "zmajićima" prepoznatljive agresivnosti, nije ih ni šut najbolje služio i u sedmom minutu meča protivnik je imao dvocifrenu prednost - 17:7. Pozvao je odmah Josip Pandža tajm-aut, nakon kojeg su se probudili. Prednost Francuske je krenula da se topi, pa su nakon prve četvrtine imali zalihu od pet poena prednosti - 19:14.

Početak druge dionice takođe je obilježila bolja igra protivnika. "Trikolori" su igrali dosta agresivnije, pa je Pandža opet morao da reaguje pri rezultatu 26:18. Slično kao i u prvoj četvrtini, minut predaha je djelovao pozitivno na naš tim, pa su u 17. minutu došli na samo poen zaostatka - 28:27.

Preokret je izostao, jer su Francuzi stegli odbranu pa se na odmor u poluvremenu otišlo s rezultatom 33:29 za protivnika. Zanimljivo je da je u ovom periodu igre BiH bila bolja u svim parametrima igre, osim u šutu za tri poena.

Francuzi su, ipak, imali prednost pred početak drugog poluvremena. Ali, ne još dugo, jer nakon pogotka Sanija Čampare u 22. minutu "zmajići" su stigli do izjednačenja - 33:33, ali ne i preokreta.
"Trikolori" su tada "dodali gas" i ponovo su uspjeli da se odlijepe na "plus sedam" - 42:35, pa se u posljednjih 10 minuta ušlo sa "minus pet" izabranika Josipa Pandže (50:45).

Nadali smo se da će "zmajići" uspjeti u posljednjoj četvrtini da preokrenu, ali već poslije nekoliko minuta kad su Francuzi otišli na više od 10 razlike, da će BiH ovog puta ostati bez polufinala.
Ali, nemaju za čim za žale, borili su se protiv u ovom trenutku kvalitetnijeg rivala i sada im predstoji borba za plasman od petog do osmog mjesta.

Za petu poziciju i nastup na Mundobasketu prva prepreka je selekcija Finske (danas u 14.15 časova).

Francuska: Ntilikina 15, Mokoka 13, Vergiat, Voghiren, N'Doje, Rambo, Fevrije 1, Čoafe 4, Votije 4, Diavara 8, Dombuja 19, Desenje.

BiH: Marić 8, Talić 3, Bojović, Nikolić, Gegić 5, Čerkezović 16, Čampara 6, Musa 19, Antunović 3, Zovko 1, Kobić.

"Trikolori" će se u polufinalu sastati sa selekcijom Italije, koja je ranije danas savladala Finsku (61:56) i pridružila se Njemačkoj i Litvaniji među četiri najbolje ekipe Eurobasketa u Samsunu.

PRVA ČETVRTINA (19:14)

Francuzi su bolje ušli u meč i poveli sa 7:0, ali je Nikola Marić poslije uvodna tri minuta sa distance prekinuo mučenje izabranika Josipa Pandže u napadu.

Emir Čerkezović je u nekoliko navrata poentirao u prvom kvartalu i to bi manje-više bilo sve od "zmajića", koje su na startu nadigrali vršnjaci iz Francuske.

Brzo su "galski pijetlovi" poveli sa 10 razlike (17:7) i bez većih problema zadržavali vođstvo do isteka prvog perioda.

Najbolji kod Francuza bili su Frank Ntilikina sa šest i Seko Dombuja sa 5, dok je u taboru BiH zasad najefikasniji bio Emir Čerkezović sa devet koševa.

DRUGA ČETVRTINA (14:15)

Fizički mnogo spremniji Dombuje i Adam Mokoka nastavili su da dominiraju nad "zmajićima" i u nastavku, pa je Francuska bez poteškoća održavala prednost (24:18).

Napad BiH nije posebno dobro funkcionisao, ali ni odbrana, pa je Pandža bio primoran da pozove minut odmora.

Potom se "probudio" i Džanan Musa, koji doduše igra bolestan, pa se prednost Francuske istopila na "minus jedan" (28:27), imala je BiH i napad za vođstvo, međutim, za tili čas su Francuzi ponovo vratili na pet-šest razlike.

Najbolji kod Francuza bili su Seko Dombuja sa 12 poena i Mokoka sa sedam skokova, dok je u taboru BiH zasad najefikasniji bili Emir Čerkezović i Džanan Musa sa po devet koševa.

TREĆA ČETVRTINA (17:16)

"Zmajići" su odlično krenuli u trećem kvartalu i stigli do prvog izjednačenja na utakmici (33:33) pogocima Muse i Sanija Čampare, ali uprkos šansama nisu uspjeli i da stignu do prednosti.

Francuska se potom pribrala i ponovo zaigrala čvršće u odbrani što je rezultiralo nekim laganim poenima i novom razlikom od "plus šest" (50:44).

Pandžin tim je u svim parametrima bio u najmanju ruku ravnopravan rival, osim u trojkama koje je šutirao 12/2 i u tom segmentu treba tražiti razloge što Francuzi imaju vođstvo pred odlučujućih 10 minuta.

ČETVRTA ČETVRTINA (25:16)

Francuzi su silovito ušli u posljednji kvartal i po prvi put na meču stekli dvocifrenu prednost (+11), pa je reagovao Pandža i tajm-autom pokušao da ih izbaci iz ritma, a istovremeno i da razdrma reprezentativce BiH.

Međutim, snage u "zmajićima" nije bilo za preokret, pa je prednost "trikolora" rasla iz minuta u minut i kad je stigla do "plus 14" (65:51) na četiri minuta do kraja bilo je jasno da BiH neće proći u polufinale...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC