• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li nade za žensku košarku u Republici Srpskoj?

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Na teritoriji RS aktivno je samo osam košarkaških klubova za žene, po četiri u Premijer ligi i Prvoj ligi Srpske. Zbog čega se takmiči tako mali broj ekipa, odgovor je pokušao da nam da predsjednik Košarkaškog saveza RS Boris Spasojević.

 U Republici Srpskoj postoji samo osam ženskih košarkaških klubova Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Broj ženskih košarkaških klubova u Republici Srpskoj opada iz godine u godinu.

Sezonu 2016/17. u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Republike Srpske započelo je svega osam klubova iz RS, po četiri u oba ranga takmičenja. Iako se ne radi o drastičnom padu broja ekipa u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo devet, evidentno je da ženska košarka ne privlači dovoljno pažnje, kako lokalnih zajednica, preko sponzora, pa do države i republičkih organa.

Ipak, ono što je možda i najvažnije, mladi se sve manje okreću, ne samo košarci, nego sportu uopšte.

Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske (KS RS) Boris Spasojević u razgovoru za naš portal pokušao je da objasni ovakvo porazno stanje u košarci za žene na prostoru Republike Srpske.

KLUBOVI

Premijer liga BiH: Mladi Krajišnik, Orlovi (Banjaluka), Rudar Sport (Ugljevik), Sloboda (Novi Grad)

Prva liga RS: Trebinje 03, Kozara (Gradiška), Igman (Istočna Ilidža), Mladost (Prijedor).

"To je možda više pitanje za lokalne vlasti. Mi u KS RS napravili smo određeni ambijent, ali svi klubovi finansiraju se iz lokalnih zajednica. Da li se radi o opadanju nataliteta, odnosnu nedostatku omladine ili lokalne zajednice nemaju interes ili je u pitanju loš rad trenera i nastavnika fizičke kulture, pitanja su za malo dublju analizu", počeo je Spasojević priču za MONDO.

Svjesni smo da su finansije glavni problem, ne samo kod ženskih košarkaških klubova, nego u skoro svim sportskim kolektivima u državi i regionu.

Ali, i ostali sportovi kubure sa besparicom, ali mnogo je više ženskih odbojkaških, rukometnih, pa i fudbalskih klubova u odnosu na košarkaške. Kako objašnjavate ovu činjenicu?

"Ženska košarka oduvijek je bila manje zastupljena. Stanje nije mnogo bolje ni u muškoj konkurenciji. U Premijer ligi BiH imamo samo 10 klubova, a dugo se nije desilo da se u najvišem rangu takmiči tako mali broj ekipa. Morali bi sve dublje da analiziramo i vidimo u čemu je problem. Škole košarke poprilično su razgranate i prilično veliki broj djece uključen je u njihov rad, naročito u manjim mjestima. Pad u odnosu na prošlu sezonu je evidentan, ali nije drastičan", kaže prvi čovjek KS RS.

Dakle, u omladinskim selekcijama dobro se radi, ali problemi nastaju kada djevojke dođu do seniorskog dresa. Neke prestaju sa aktivnim igranjem košarke, dok ima i onih koje odlaze u inostranstvo, gdje imaju bolje uslove za život i bavljenje sportom.

"Mnoge djevojke kada napune 18 godina odlaze na studije, 'bježe' u veće gradove poslije srednje škole, ali ima i onih koje odlaze u inostranstvo. Nekoliko djevojaka iz naših krajeva uspješno igra vani, npr. Marica Gajić, Tamara Kapor, sestre Anđela i Nikolina Delić… One su završile u malo većim klubovima, dok njihovi prethodni klubovi ostaju bez okosnice i onda se osipaju. Vjerovatno je i to jedan od razloga", smatra Spasojević.

Imate li plan za naredni period kako unaprijediti žensku košarku?

"Razgovaraćemo sa čelnicima lokalnih zajednica, ako budemo u mogućnosti sa gradonačelnicima ili ljudima koji su zaduženi za sport. Moramo vidjeti na koji način oni mogu popraviti infrastrukturu, odnosno mogu li doprinijeti razvoju sporta, ne samo ženskog, nego košarke uopšte, koja je nama prioritet. Vidjećemo kakvi su njihovi planovi. Mi smo već dali neke svoje zamisli i ideje, pa ćemo vidjeti šta ćemo od toga moći realizovati", zaključio je predsjednik KS RS Boris Spasojević.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC