• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blizu perfekcije: Košarka u kojoj je Lazić MVP

Autor mondo.rs

Energija koju crveno-beli donose na parket i samopouzdanje koje pronalaze u odbrani, ne gađa protivnike samo u šutersku ruku, već i tamo gde su sve "tanji" - u moral i psihu.

Posle osme pobede u poslednjih devet mečeva, a četvrte u poslednjih pet kola Evrolige, trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić pomalo hladnokrvno pohvalio je ekipu za prikazano u prvom poluvremenu u Kaunasu.

Rezultat Žalgiris – Crvena zvezda 22:47 posle 20 minuta igre mu se dopao. Ostalo... nije komentarisao, a ostao je dosledan i praksi da ne izdvaja pojedince.

Bez obzira na to što je – iz protivničkog ugla – zatrašujuća odbrana crveno-belih bila osnova za tri skupe pobede u Beogradu nad Makabijem, Realom i CSKA, prikazano u meču sa Žalgirisom u četvrtak uveče (ili bar prvih 20 minuta) najbliže je defanzivnoj perfekciji i košarci koju Radonjić voli, ali i mora da forsira u uslovima u kojima već četvrtu kompletnu sezonu radi na Malom Kalemegdanu.

I, takva košarka, koja ne razoružava protivnika samo kada dođe na red šut, trčanje, uigrani napad ili neka smislena reakcija, već pre svega moralno, psihički, ima svoje glavne protagoniste. Jedan od njih je, ako ne i najvažniji, Branko Lazić, igrač bez internacionalnog iskustva kojeg Radonjićev sistem igre pretvara u – opet iz protivničkog ugla – jednog od najnepoželjnijih rivala na parketu i igrača koji je, uprkos skromnim košgeterskim sposobnostima sposoban sam sebi da otvori parket za laganih 15 poena u partiji sezone...

...za treću pobedu u gostima u Evroligi.

U noći u kojoj je Crvena zvezda postavila klupski rekord u Evroligi po broju ubačenih trojki (14) i ukradenih lopti (14), laskava titula najkorisnijeg igrača utakmice za Lazića predstavlja samo logičnu posledicu svega što je dao ekipi nakon što je, u već prepoznatljivom maniru, skidao trenerku i nameštao boksersku zaštitu za zube, a onda izlazio na parket: 3/3 za dva, 3/ 4 za tri, tri skoka, asistencija, četiri ukradene lopte i jedna izgubljena za indeks uspešnosti 20, što mu je takođe evroligaški rekord karijere.

Lazić je u Žalgiris areni (i ne samo tamo), zajedno sa ostalim članovima "druge petorke", učinio da igra Crvene zvezde bude bar jednako dobra (ako ne i bolja) u periodima utakmice kada se Šarunas Jasikevičijus (i ne samo on) borio da mu neophodan odmor startera ne presedne, a meč potpuno izmakne kontroli.

Izmakao je – Crvena zvezda je igrajući iritantno odgovornu i pokretljivu odbranu spustila Žalgiris na 22 poena (7+15) u prvih 20 minuta igre, uz nekoliko poražavajućih statističkih podataka kada je igra litvanskog tima u pitanju:

– 8/19 (42,1%) u šutu za dva, mada je u jednom trenutku taj procenat iznosio 2/10, tj. 20 odsto;
– 1/7 (14,3%) u šutu za tri, uz šest uzastopnih promašaja posle pogotka Lea Vestermana na startu meča;
– Dve rampe, koje su "zeleni" dobili od Nemanje Dangubića i Marka Gudurića;
– Dva ofanzivna faula, u svakoj četvrtini po jedan;
– I, na kraju, kao najupečatljiviji dokaz o približavanju defanzivnoj perfekciji, 12 izgubljenih lopti za poluvreme;

"U poslednjih nekoliko utakmica igrali smo odličnu odbranu i kontrolisali meč sve vreme, tako da sam očekivao da ćemo večeras odigrati dobri i pobediti ih. Ponovili smo snažnu odbranu i trudili se da dođemo do lakih poena. To nije ništa novo, tako igramo od starta sezone", rekao je Lazić u kamere Evrolige još vruć od MVP partije.



Sa 25 poena razlike u svlačionici, intenzitet Zvezdine odbrane u nastavku (ali ne i Lazićeve, naprotiv) opao je, pa se Jasikevičijusov sastav dogegao do 61:77, što je rezultat koji predstavlja popriličnu nagradu za Litvance nakon golgote u prvom delu igre.

Iako Radonjić nije bio naročito impresioniran drugim poluvremenom, u kojem je Žalgiris uspeo da odbrani reket, ali je po pravilu "dobijao" trojku svaki put kada bi vezao dva dobra napada, taj deo igre ne umanjuje mnogo na konačnom utisku, a on glasi:

Crvena zvezda je priredila navijačima Žalgirisa najneprijatniji provod ove sezone i, računajući i mečeve na strani, značajno spustila ovaj tim u svim kategorijama ofanzivne statistike, bila ona bazična ili "pametna".

Do susreta sa Lazićem i drugovima, Žalgiris je šutirao 125/331 za tri poena (37,8%), sinoć 5/19 (26,3%), odnosno 1/7 u prvom poluvremenu. Takođe, Žalgiris je sa 325/631 (51,5%) u šutu za dva bio jedan od boljih evroligaša u tom segmentu, ali je sinoć otvorio utakmicu sa 2/10, a na "minus 25" imao 8/19, na kraju ipak solidnih 19/34. Dvadeset izgubljenih lopti rekord je sezone za ovaj tim i daleko iznad proseka (14,3). Žalgiris je u utakmicu ušao kao tim koji prosečno ubacuje 81,3 poena u Evroligi, a završio je sa 20 postginutih poena manje od tog sasvim solidnog proseka.

Ipak, statistika je samo posledica onoga što ekipa prikazuje i načina na koji izlazi na teren, ona može da posluži kao pisani trag o tome kakvu je ko košarku igrao, a ako govorimo o Crvenoj zvezdi u Evroligi 2016/17 i samopouzdanju koje su igračima donele decembarske pobede nad velikima, nema veće potvrde izlizane "krilatice" da "iz odbrane sve prolazi".

Jer, od silne priče o defanzivi, gotovo da nismo pomenuli da je Radonjićev tim ubacio 14 trojki u Kaunasu, što svakako nije slučajnost...

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zi

Smesan igrac +

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC