• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUP: Deveti uzastopni trofej Partizanove dinastije

Jedanaesti put, a treći uzastopno, košarkaši Partizana osvojili su nacionalni Kup Srbije!

 KUP: Deveti uzastopni trofej Partizanove dinastije Izvor: MONDO

Još impresivnije, crno-bijela kaznena ekspedicija dobila je i deveti uzastopni meč u kojem se direktno odlučivalo o trofeju.

U 45. finalu Kupa, koji se od sezone 2002/03 igra pod imenom Radivoja Koraća, Partizan je pred 4.000 navijača u niškoj hali "Čair" deklasirao FMP u finišu meča i uzeo deveti uzastopni trofej u domaćim i regionalnim okvirima.

Partizan - FMP Železnik 72:62 (18:16, 16:15, 16:18, 22:13).

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU!

Peti put igrali su Partizan i FMP finale Kupa i osvrt na prethodne rezultate unosio je malu zebnju među crno-bijele, jer su "panteri" dobili tri, od četiri finala sa crno-bijelima. Posljednji tim, koji je uspio da pobijedi ekipu Duška Vujoševića u meču za trofej bio je upravo FMP, koji je 11. feburara 2007. godine u Kragujevcu osvojio četvrti Kup u svojoj istoriji.

Dani i mjeseci do kraja nevjerovatne serije Partizanove dinastije nastavljaju da se broje i poslije 21. februara 2010. godine, a rivali na Balkanu imaće još dvije prilike da zaustave Vujoševićev tim ove sezone.

Od poraza u Kragujevcu od "pantera" (61:73), Partizan je redom osvajao NLB ligu, prvenstvo, Kup, NLB ligu, prvenstvo, Kup, NLB ligu, prvenstvo i - Kup.



Djelovalo je da će dva gradska rivala odigrati još jedno dramatično finale za Žućkovu ljevicu. Trojkom Branka Lazića u posljednjem minutu treće četvrtine, FMP je došao do vođstva od 49:48. Od tog trenutka, Partizan je počeo da melje protivnika i serijom 17:2, odnosno 24:5, za vođstvo 72:54, poštedi svoje mnogobrojne navijače u dvorani i šire neizvjesnog završetka meča, poput onog u polufinalu prethodne večeri sa Hemofarmom.

Tri minuta prije kraja meča, znalo se da će Partizan dobiti treće uzastopno finale Kupa Radivoja Koraća, treće uzastopno u Nišu. Prije FMP-a, crno-bijeli su u istoj dvorani dobijali Crvenu zvezdu (80:65, 2008/09) i Hemofarm (73:64, 2007/08).

Borbeni "panteri", koje je sa klupe vodio majstor motivacije Vlade Đurović, igrali su 30 minuta egal sa favoritom, a naročito su profitirali iz zonske odbrane sa kojom je Vujoševićev tim imao mnogo problema. Kada je crno-bijele krenuo šut početkom posljednje dionice, nestalo je i neizvjesnosti u "Čairu".

Seriju je nagovijestio kapiten Petar Božić, koji je pogodio prvu trojku iz tek šestog pokušaja za 55:49.

Zakucavanjem preko Predraga Samardžiskog nadovezao se Bo Mekejleb, a onda je dvije trojke u dva napada "tresnuo" Dušan Kecman (63:51), poslije čega je timu FMP bila neophodna infuzija samopouzdanja. U liku trenera Đurovića je nisu pronašli u nedelju uveče, ponestalo im je i snage jer su u petak i subotu odigrali dva dramatična meča, "na nož" sa Crvenom zvezdom i Radničkim, tako da nije imao ko da zaustavi Partizan.

Uvijek gladni trofeja, a fizički dominantniji od protivnika, košarkaši Partizana nastavili su u istom ritmu, Kecman je pogodio još jednu trojku, Vraneš zakucao i umalo pokidao obruč, potom je prvu trojku iz prvog pokušaja ubacio i Mekejleb za 11. pobjedu u 18. finalu Kupa.

Utakmica je počela pomalo nekontrolisanom igrom na obje strane u kojem su se bolje snašli crno-bijeli (8:2), a jedini igrač FMP-a koji je imao samopouzdanja na startu bio je Miroslav Raduljica. On je ubacio prvih šest poena za svoj tim na meču i spriječio protivnika da se značajnije odlijepi već na startu (8:6).

Do poluvremena, još jednom je bilo šest poena razlike za Partizan, poslije trojke Aleksandra Mitrovića (34:28), ali je poslije nekoliko sekundi istom mjerom uzvratio Filip Čović u padu za 34:31.

Do prvog i najvećeg vođstva na utakmici, FMP je došao u trećoj četvrtini serijom 9:0. Kada je Samardžiski zakucao u obruč na semaforu je pisalo 36:40, ali je već u sledećem napadu prenervozni Mladen Jeremić napravio tri lične greške za 20 sekundi, sebe eliminisao iz igre, izbacio ekipu iz ritma i ubacio je u problem sa bonusom.

Sve to, Partizan je iskoristio i vratio "egal" (40:40, 44:44), a potom zadao koban udarac u finišu.

Tokom većeg dijela drugog poluvremena bučni Grobari u Čairu vrijeđali su prvog čovjeka FMP Železnika Nebojšu Čovića, tako da je pred kraj meča trener Vujošević morao putem razglasa da ih zamoli da to više ne čine.

Centri dva tima, Aleks Marić (10 p, 7 sk) i Miroslav Raduljica (16 p, 8 sk) završili su meč sa identičnim indeksom uspješnosti (22). Partizanov as dobio je od Aleksandra Đorđevića titulu MVP finalnog turnira, dok je reprezentativcu iz Železnika nagradu za najboljeg igrača finalnog duela uručio Miroslav Berić.

"Ovo večeras daje smisao našem prolivenom znoju na terenu i vašem utrošenom glasu na tribinama", zahvalio se navijačima kapiten Božić...

PROČITAJTE IZJAVE AKTERA!

DVORANA: Čair. Gledalaca: 4.000. Sudije: Belošević, Jovčić, Nešković.

PARTIZAN: Roberts 4, 5 sk, Sinovec, Mekejleb 16, 4 izg, 2 as, Kecman 14 (4/4 za tri), Milošević 5, Rašić 6, Mitrović 3, Božić 3, Marić 10, 7 sk, 2 ukr, Veseli 1, Đekić 2, Vraneš 8, 6sk.

FMP: Čović 6, 2 sk, 2 as, Stefanović 6, P. Stamenković, Lazić 5, Raduljica 18, 6 sk, Protić 5, Musli 2, Jeremić 5, 2 sk, Samardžiski 7, 9 sk, Radetić, Dimić 5, 3 as, S. Stamenković 3.

ČETVRTFINALE:

Partizan - Radnički Beograd 75:57
Hemofarm - Metalac 80:39
Radnički Kragujevac - OKK Beograd 80:65
Crvena zvezda - FMP Železnik 76:79

POLUFINALE:

Partizan - Hemofarm 69:64
Radnički Kragujevac - FMP Železnik 83:84

FINALE:

Partizan - FMP Železnik 72:62

PRETHODNA FINALA KUPA IZMEĐU PARTIZANA I FMP ŽELEZNIKA:

Niš, 1996/97: FMP - Partizan 105:92
Beograd, 1998/99: Partizan - FMP 80:69
Vršac, 2004/05: FMP - Partizan 88:84
Kragujevac, 2006/07: FMP - Partizan 73:61

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC