• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon Vimbldona, Novak Đoković otvara teniski kompleks u Visokom: Vrhunski tenis pored "bosanskih piramida"

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Ovo je događaj koji će odjeknuti u svijetu. Daleko će prevazići teniski i sportski aspekt. Ovo je priča koju ćemo gurati zajedno. Želimo da mladima vratimo entuzijazam", rekao je Semir Osmanagić.

 Novak Đoković otvara teniski kompleks u Visokom Izvor: Profimedia

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu zvanično najavio otvaranje teniskog kompleksa, budućeg Regionalnog centra za pripreme vrhunskih tenisera u parku "Ravne 2" u Visokom. Svečano otvorenje kompleksa najavljeno je za 13. juli.

Tim povodom na pres konferenciji novinarima su se obratili predstavnici Olimpijskog komiteta BiH, Teniskog saveza BiH i Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“. Najavljen je i događaj pod nazivom “NBA zvijezde za djecu bez roditelja“, koji će biti održan 14. jula u Visokom.

Možda će vas zanimati

Semir Osmanagić, direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, istakao je da je ovo lijepa prilika da se najave dva važna događaja vezana za dva olimpijska sporta, tenisu i basketu 3x3.

“Za 13. jul ove godine predviđeno je otvaranje našeg teniskog stadiona koji će imati funkciju regionalnog centra za pripreme vrhunskih tenisera. Još praktičnije, u dogovoru gospodina Novaka Đokovića i mene prije stotinak dana smo došli na ideju da u našem parku napravimo dva vrhunska terena sa tvrdom podlogom i šljakom. Tereni će biti završeni do tog 13. jula“, rekao je Osmanagić.

On je kazao da će tog dana na teren izaći četiri vrhunska tenisera, odnosno Novak Đoković, Slovenac Aljaž Bedene, Ivan Dodig i Aldin Šetkić, koji će igrati egzibicione mečeve na otvaranju tog kompleksa u Visokom.

Pored sportskog dijela, najavio je Osmanagić i bogat kulturni, umjetnički i zabavni program povodom otvaranja novoizgrađenog sportskog kompleksa.

Dan kasnije, odnosno 14. jula u Visokom će drugi put biti održana manifestacija “NBA zvijezde za djecu bez roditelja, a Osmanagić je kazao da će Mirza Teletović, Jusuf Nurkić i Džanan Musa i ove godine učestvovati u programu u kojem će učestvovati i djeca iz sirotišta iz Sarajeva, Herceg Novog, Banjaluke, Mostara i Zenice.

“Kroz ova dva događaja, naša Fondacija pokazuje i društvenu odgovornost. Krenuli smo kao arheološki projekat prije 17 godina, postali svjetski poznati, proširili se na naučni aspekt, ljekoviti aspekt, duhovni aspekt, sada i sportsko-rekreacijski aspekt. Dajemo drugačiji koncept života u harmoniji s prirodom i sportom, umjesto ovog što nam nude transhumanizam. Mi se vraćamo čovjeku, a sport je vrlo važan sastojak“, rekao je Osmanagić.

Izvor: Visoko.co.ba

Osmanagić je kazao da je projekat prvobitno trebalo da košta oko 200.000 konvertibilnih maraka, ali da je na kraju bio trostruko skuplji i da su ga realizirali bez pomoći bilo kojeg nivoa vlasti u BiH.

On je takođe kazao da će s ta dva događaja iz Visokog naredne sedmice svijetu biti poslane poruke zajedništva, mira i saradnje.

"Ovo je događaj koji će odjeknuti u svijetu. Daleko će prevazići teniski i sportski aspekt. Ovo je priča koju ćemo gurati zajedno. Želimo da mlade privučemo tenisu, ali i drugim sportovima i da im vratimo entuzijazam“, rekao je Osmanagić.

Milanko Mučibačić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, istakao je da su u Olimpijskom komitetu BiH ponosni na rad Semira Osmanagića i da su partneri ovog njegovog projekta.

Ističući da je osnovna zadaća Olimpijskog komiteta da osigura odlazak bh. sportista na Olimpijske igre i druga takmičenja, Mučibabić je kazao da Komitet kao partner učestvuje u mnogim projektima.

"Jedan od takvih projekata je i ovaj koji je na nivou Bosne i Hercegovine. Ovo je važan projekat i vjerujem da može doći i do ušiju i očiju državnih struktura koje trebaju podržavati ovakve stvari. Ovo sa teniskim komplekson Ravne je zaista vrijedno pažnje. Nadamo se da će se i ostali sportovi ugledati na ovakvu inicijativu, a Olimpijski komitet će podržati svaki takav slučaj“, rekao je Mučibabić.

Naglasivši da je cilj ovakvog projekta da se promovišu sportske, olimpijske i ljudske vrijednosti, Mučibabić je kazao da je zajedništvo prioritet, posebno u BiH.

“Ovaj projekat, pored sporta, poromoviše i turizam i državu u koju nam je želja da ljudi dolaze“, zaključio je Mučibabić.

Miodrag Marković, predsjednik Teniskog saveza BiH, istakao je da je zadovoljstvo učešćem u projektu kojeg vodi Osmanagić.

“Mi u Teniskom savezu BiH smo prepoznali da je to odlična stvar za tenis BiH i šire i objeručke smo to prihvatili i pomogli koliko smo u mogućnosti“, rekao je Marković.

Ukazujuću na važnost projekta koji u BiH dovodi vrhunske sportiste, na čelu sa najboljim svjetskim teniserom Đokovićem, Marković je kazao da je to važno za bh. tenis i da će puni efekt imati tek u narednom periodu.

“Ovo što Semir Osmanagić radi će i dalje imati podršku Teniskog saveza BiH. Mi smo tu da pomognemo koliko možemo jer znamo da će to imati velikog odjeka i da će pomoći u razvoju teniskog sporta u zemlji i regiji“, zaključio je Marković.

(MONDO/Anadolija)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC