• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dominira na Svjetskom prvenstvu, a mašta o Crnoj Gori: Prezime "postalo" argentinsko, ali Danijela zna odakle su njeni!

Autor Haris Krhalić

Najbolja odbojkašica u reprezentaciji Argentine porijeklom je iz Crne Gore, a treća je generacija u familiji koja se rodila daleko od Evrope.

 Danijela Bulaič o Crnoj Gori Izvor: Instagram/danielabulaich/printscreen

Ovih dana se igra Svjetsko prvenstvo za odbojkašice, a jedna od reprezentacija koje učestvuju na njemu je i Argentina. One nemaju ambicije kao Srbija, koja je na takmičenje došla da odbrani titulu i za sada niže pobjede, ali reprezentativke zemlje iz Južne Amerike mogu da privuku mnogo pažnje na Balkanu. Posebno se to odnosi na Danijelu Bulaič (25), čiji su korjeni iz Crne Gore.

Danijela je treća generacija u familiji koja je rođena daleko od obala Jadrana ili vrhova Durmitora, a kroz decenije se tradicionalno prezime Bulajić malo transformisalo u ono što je Argentincima "bliže" uhu. Tako su njene veze sa zemljom iz koje potiče delimično izblijedile, iako sama Danijela kaže da mašta o posjeti Crnoj Gori! 

"Nažalost, nakon dolaska mojih predaka, niko od narednih generacija nije uspio da posjeti Crnu Goru. Nadam se da ću ja uskoro. Pradeda Danijel Bulajić je nakon dolaska u Argentinu upoznao moju prababu Emiliju Vujović čiji su roditelji bili takođe iz Crne Gore nakon čega su se vjenčali i počeli živjeti u gradiću Venado Tuerto, u provinciji Santa Fe u kojoj se rodio moj deda. Nakon njegovog rođenja su se preselili u provinciju Santjago del Estero. Već 1979. godine moji djed i baba zajedno sa mojim ocem sele se u Buenos Ajres, u predgrađe Aveljaneda-Dok Sud, mjesto u kojem sam se ja rodila", ispričala je Danijela pre nekoliko godina za portal "reprezentacija.me".

Najbolja odbojkašica Argentine na prva dva meča (28 osvojenih poena) istakla je da ne zna mnogo o familiji u Crnoj Gori, ali da bi u budućnosti voljela da istraži svoje porijeklo i na ovoj strani svijeta. "Mislimo da imamo rođake u Crnoj Gori, ali nismo sigurni. Znate, naši preci nikada nisu govorili puno o svojoj porodici koju su ostavili tamo. Mi pretpostavljamo da je naš pradjed koji je u Argentinu došao sa ocem Krstom, majkom, braćom Mariom i Petrom i sestrom Petranom, u Crnoj Gori imalo bližnje rođake. Moguće je da sada postoje njihovi potomci. Zaista, voljeli bismo da saznamo", dodala je Danijela Bulaič.

Odbojkašice Argentine u prve dvije runde Svjetskog prvenstva poražene su od Kine i Brazila, ali ti rezultati nisu iznenađenje. Na susretima u prva dva kola bile su potpuni autsajderi, a šansu za prolaz u drugu grupnu fazu mogle bi da traže na mečevima protiv Češke, Kolumbije ili Japana. Podsjećamo, četiri tima iz svake grupe prolaze u drugu fazu turnira, a tamo se prave nove dvije grupe!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC