• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legendarni rukometaš i ŠAMPION EVROPE ima rak: Objavio detalje svoje teške borbe - Stomak mi je kao švajcarski sir!

Autor Dragan Šutvić

Godinama prvi pivotmen nacionalnog tima Nјemačke sada se bori sa opakom bolešću.

 bivši njemački rukometaš ima rak prostate Izvor: Profimedia

Jedan od najbeskompromisnijih rukometaša svog vremena, osvajač tri srebra i jednog zlata na velikim takmičenjima za svoj nacionalni tim Klaus Diter Petersen bije najtežu bitku u svom životu! Nијemac koji je 340 puta nastupio za nacionalni tim na poziciji pivota sada je u intervjuu za "Bild" otkrio da ima rak!

Možda će vas zanimati

Petersен je legenda Kila sa kojim je osam puta bio prvak Nјemačke, sa reprezentacijom je bio prvak Evrope 2004. godine, a ima po jedno srebro sa evropskog i svјetskog prvenstva, kao i sa Olimpijskih igara. Sada je uspјešan trener u Bundesligi, a sa 54 godine je sasvim slučajno otkrio da ima rak!

"Dobro sam preživиo operaciju i rehabilitaciju. Stomak se liјeči, ali za to će trebati vremena. Pretpostavljam da neću moći stvarno da koristim svoje trbušne mišiće jer mi je stomak pun ožiljaka, Osećam se kao švajcarski sir", rekao je on.

Kao bivši sportista redovno je išao na preglede svih vrsta i to ga je na kraju i spasilo. Rutinskom kontrolom je pokazano da nešto nije u redu...

"Radilo se o jednostavnom kardiološkom pregledu koji kao bivši sportista povremeno radite. Na nalazima krvi ustanovljeno je da je vrијednost PSA previsoka, a lјekar mi je rekao da treba da posјetim urologa. Bilo je to početkom septembra prošle godine", otkrio je sjajni kružni napadač, koji je sada prvi put izašao u javnost sa informacijom da ima rak.

Prvo što je uradio poslije ove bolne dijagnoze je razgovor sa svojom porodicom koja mu je najveća podrška u najvećoj borbi u životu. 

"Naravno, prvo sam o svemu razgovarao sa svojom suprugom Saskiom, zatim s kćerima Marte i Lenom. Naravno da mi je bilo važno da im to lično kažem. Nakon toga sam obaviјestio poslodavca, kasnije prijatelje. Bilo je puno podrške, što mi je bilo jako važno. I tad je Saskia rekla: 'Idemo zajedno na planinu, mi to možemo.' Tad sam pitao o opasnostima raka prostate, hirurškim metodama i izgledima za oporavak. Bilo mi je jasno: postoji gadna životinjica koja mora da izađe iz mog tijela, pa sam se odlučio na operaciju. Ali tačan rezultat je dostupan tek nakon operacije, kada je koliko-toliko pregledano tkivo", ispričao je Petersen. 

Otkrio je da nije imao nijedan simptom i da se nije osnećao loše, te da mu je rutinski sistematski pregled spasio život, a na kraju je pozvao sve muškarce da se redovno pregledaju.

"Želim da pozovem sve muškarce! Preduzmite mnere opreza! Srećom, zdravstvene osiguravajuće kuće nude puno toga. Rano otkrivanje je sve i kraj svega, uvijek iznova mogu samo da savjetujem svima da se pridržavaju preventivnih ljekarskih pregleda. Ako, poput mene, nešto izađe iz toga, imate priliku da ozdravite", važna je poruka rukometnog šampiona. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Više vijesti iz rukometa

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC