• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dejan Savić je plakao, a on ostao tu! Branislav Mitrović je ponovo postao heroj Srbije - div od koga ne vide gol!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Novi tim Srbije ušao je u polufinale Svjetskog prvenstva.

 Branislav Mitrović golman vaterpolo reprezentacije Srbije Izvor: MN PRESS

U ljeto 2021, poslije povratka sa Olimpijskih igara u Tokiju, tadašnji selektor Srbije Dejan Savić plakao je na aerodromu dok su igrači oko njega pjevali "A, sad adio". Znali su svi da je to posljednji zajednički povratak najtrofejnijeg tima u istoriji srpskog sporta, dvostrukog olimpijskog šampiona, krcatog asova kakvi će se teško ponoviti i sa kojima ne bi trebalo porediti bilo koji novi tim.

Kraj Savića je u tim trenucima sjedio golman Branislav Mitrović, takođe član zlatne generacije i takođe dvostruki olimpijski prvak. Zbog njegove energije i velikog motiva da nastavi, kasnije te godine nije se oprostila zlatna "sedmorka" srpskog vaterpola, već je ostala "šestorka", zato što je Bane poručio Saviću da će ostati tu. I ostao je tu i kada je došao novi selektor Uroš Stevanovć i kada je drastično promijenjen nacinalni tim i u utorak je ponovo pokazao klasu, odbranivši odlučujući penal u petoj seriji protiv Italije, omogućivši Strahinji Rašoviću "meč loptu" za četvrtfinale, koju je srpski golgeter i iskoristio. I "ovjerio" pobjedu za koju je veliki Andrija Prlainović rekao da je jedna od najvećih u istoriji srpskog vaterpola.

Branislav Mitrović tako je ponovo stupio u prvi plan, mada je ostao uobičajeno skroman. Ko zna koliko puta je spasavao srpski tim od davne 2012, kada je zaplivao pred golom Srbije i tu ostao duže od decenije. I na Olimpijskim igrama u Tokiju upravo Prlainović mu je zahvaljivao za odbrane protiv Španije, a Bane je i tada ostao skroman i usmjeravao pažnju ka drugima. Kao što ni u utorak protiv Italije visoki Novosađanin nije slavio, već je smirivao mlađe saigrače i upozoravao da bi trebalo da sačuvaju koncentraciju. Uostalom, sve je on to prošao i to nekoliko puta, bio je i najbolji golman Svjetskog prvenstva u Kazanju, a Italijanima je "spuštao rampu"  u četvrtfinalu Tokija, kada je selektor Alesandro Kampanja takođe govorio o "fantastičnom" srpskom čuvaru mreže.

Sa rasponom ruku od 218 centimetara, Mitrović je svojom spretnošću i pojavom još jednom učinio da gol izgleda premali rivalima i pokazao je kako to radi jedan od najboljih golmana u istoriji.

Kada pred njim počnu da nabrajaju medalje koje je osvojio (olimpijska zlata, četiri titule prvaka Evrope, svjetsku titulu...), Mitrović kaže da "nije važna brojka, nego ono šta je iza njih, šta je ostavljeno i kroz rezultate ali i druge stvari vezanih za snagu sporta i ličnosti". Sa 38 godina, sa velikom karijerom i životnom pričom opisanoj i u njegovoj knjizi, Mitrović je i dalje pun energije i motiva da i sa novim, mladim timom Srbije pravi velike stvari. I da kao i do sada bude oslonac reprezentacije.   

Pogledajte

00:32
Srbija Italija penali
Izvor: Arenasport 1/printscreen
Izvor: Arenasport 1/printscreen

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC