• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Loše vijesti: Male nade za Šumaherov oporavak

Autor mondo.rs

"Ne postoje ljekarski podaci i protokol koji potvrđuju postojanje i efikasan rezultat tretmana matičnim ćelijama kojima je podvrgnut bivši šampion Formule 1", navodi ljekarka Matilde Leonardi, stručnjak u toj oblasti

Mihael Šumaher boravio je prethodnih dana u Parizu, u bolnici "Žorž Pompidu", gdje je podvrgnut terapiji matičnim ćelijama.

Bivši šampion Formule 1, koji je teško povrijeđen na skijanju u decembru 2013. godine, zbog čega je proveo šest mjeseci u indukovanoj komi, u prestonicu Francuske stigao je u tajnosti. "Parizijen" navodi da je to bila njegova treća posjeta klinici u Parizu i poznatom ljekaru Filipu Menaskeu, stručnjaku za kardiovaskularnu hirurgiju.

"Šumaher je u stanju minimalne svijesti"

Doktorka Matilde Leonardi objasnila je u kakvom je Mihael Šumaher stanju. Rekla je da on nije u vegetativnom stanju, već stanju minimalne svijesti i pojasnila razliku. "Pacijenti u Šumaherovom stanju mogu da otvaraju oči, pomjeraju glavu kad ih zovete, mogu da mrdaju prstima kao odgovor na neko pitanje, mogu i da plaču"

Šumaher je helikopterom dovezen u bolnicu, a na isti način ju je i napustio, dok šture informacije govore i da je bio u svjesnom stanju, kao i da je bio pokriven prilikom ulaska i izlaska kako bi se zaštitio njegov identitet.

Kakvom tretmanu matičnih ćelija je tačno Šumaher podvrgnut nije poznato, ali stručnjaci iz te oblasti navode da su šanse za oporavak minimalne.

Matilde Leonardi, direktorka istraživačkog centra Neurološkog instituta u Milanu, koja se bavi tom oblašću medicine, navodi da ne treba gajiti lažnu nadu.

"Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim ćelijama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svijesti poput Mihaela Šumahera. Ne postoje ljekarski podaci i protokol koji potvrđuju postojanje i efikasan rezultat takvog tretmana. Mislim da informacija koja je dospjela u javnost o bivšem vozaču samo daje lažnu nadu i zavarava porodice pacijenta", poručila je Matilde Leonardi, koja je i članica Udruženja neuorologa Italije.

Ona je dodala da za sada nema pomoći tom vrstom terapije.

"Nažalost, sprovedene studije o liječenju bolesti matičnim ćelijama koje utiču na mozak i koštanu srž nisu dale nadu u oporavak, ali istraživanja se nastavljaju, i to na nekoliko frontova. Ključno je ipak da ne dajemo lažnu nadu pacijentima i njihovim porodicama", navela je Leonardi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC