• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivica Iliev: Kupujemo štopera, prodajemo dvojicu

Autor mondo.rs

Kako će Partizan izgledati na proleće? Sportski direktor je ubeđen da će biti još bolji, atraktivniji, efikasniji. Mutombo "nema karakter pobednika", o sudbini Gogue tek slede razgovori...

 Ivica Iliev o transferima u FK Partizan Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS



Ivica Iliev je u prethodnih, pa gotovo godinu dana, bio često kritikovan i osporavan. Ali, sportski direktor crno-belih je "ubo" bar što se tiče dvojice novih igrača - Evertona i Leonarda.

Iliev je sam sebi podigao lestvicu što se tiče dovođenja igrača i sada se od njega očekuje da dovede još nekog igrača takvog profila i karaktera. A za njih dvojicu kaže da imaju karakter (i kvalitet, razume se) kakav Partizan traži - a to je da samo pobeda može da zadovolji.

Iza Ilieva su dva prelazna roka. Bilo je i grešaka, bombastičnih izjava i najava, za koje kaže da su prošlost i da to više neće obećavati i tako se izražavati. Prelazni rok koji predstoji biće, kako kaže, "glazura" na prethodna dva.

"U januaru sam govorio, a sada ponavljam - za nas je januarski rok najbitniji, jer tu pravimo bazu za sledeću sezonu, za evropske kvalifikacije i sve ono što nas čeka", kaže Iliev u razgovoru za TV Partizan.

Koliko će i kakve će izmene pretpeti tim Partizana u januarskom prelaznom roku? Trener Marko Nikolić je od prvog dana dolaska/povratka u klub ponavljao da osim igračke i rezultatske stabilizacije i poboljšanja u odnosu na zatečeno, teče paralelni proces selektiranja. Dakle, svi igrači su bili u svojevrsnom rijalitiju "Survivor" (Opstanak).

Što se tiče Ilieva, većina je opravdala ulogu i poverenje.

"Ja sam zadovoljan ovim timom. Verujem da bismo, ako bi svi ostali na okupu, bili kvalitetniji na proleće posle ovih priprema sa Markom Nikolićem. Recimo, Leo (Leonardo) i Uroš (Đurđević), koji su udarne igle, bi se još više uigrali sa ekipom i već to bi bilo bolje i ubedljivije nego što je sada, a u poslednjih mesec dana vidimo i stvarno neke stvari koje nisu svojstvene našem podneblju - mnoštvo kvalitetnih akcija, vrhunske golove", kaže Iliev.

Ipak, promene su neminovnost, pogotovo za srpske fudbalske prilike.

Iliev kaže da struka "cilja" centralnog odbrambenog igrača, odnosno štopera. Ta pozicija je deficitarna u timu i to će biti najvažnija meta u predstojećem prelaznom roku.

Naravno, ako se poklope kockice, želje, kvalitet, vrline... postoji mogućnost da budu doveden igrač/igrači i na drugim pozicijama, ali to će, naglasio je Iliev, zavisiti pre svega od odlazaka.

Kakvo je trenutno stanje u vezi sa štoperima u Partizanu?

- Slovenac Gregor Balažic, koga je Marko Nikolić "oživeo" posle povrede i pauze (ali i marginalizovanja kod Ivana Tomića), ima još šest meseci ugovor sa crno-belima. On je nedavno rekao da bi voleo da ostane u Partizanu, mada je novi predsednik Partizana Milorad Vučelić pre dva dana, verovatno neoprezno, otkrio da će Balažic biti prodat.

- Mladi Nikola Milenković je pokazao da zaista jeste veliki talenat, a u pojedinim utakmicama je delovao kao da ima 30 godina, a ne da je tinejdžer. Za njega, naravno, postoje interesovanja raznih klubova, ali teško je poverovati da će ga se Partizan odreći. Bar ne sada.

- Bojan Ostojić, koji je letos doveden iz Čukaričkog je, takođe, siguran.

- Problematični Sedrik Gogua. Za ovog momka Ivica Iliev i danas tvrdi da ima neviđeni potencijal. Evo šta je rekao u ovom intervju za Goguu: "Malo je igrača sa takvim potencijalom defanzivaca. Ja u karijeri nisam igrao sa igračem takvog potencijala. Sem onog derbija kada je ušao 'u crnu rupu', u ostalim mečevima je stvarno dličan, mogao je, maltene, sam da drži odbranu".

Ali, ta "crna rupa" u koju je Gogua upao u "večitom derbiju" (završen 1:1 na stadionu Crvene zvezde), izgleda da je baš duboka. Nakon što je odigrao tri meča na startu ove sezone, Gogua je nestao. Da bi se pročulo da ima problema sa alkoholom, a dno je bilo kada ga je saobraćajna policija privela zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Izvor: MN PRESS



"Prethodnog leta već je bilo ponuda za njega i on je to sve znao. Stranci ne dolaze zato što vole Partizan, već zato što poštuju Partizan i vide u njemu šansu za dalji napredak u karijeri, što mene raduje. Dolazio je u kancelariju da me pita da ga pustim. Rekao sam mu da će njegova vrednost samo rasti i da treba da ostane. Prihvatao je moje mišljenje. Ali, njegovo ponašanje na terenu i van terena bilo je u suprotnosti od onoga što mi je govorio u četiri oka. Kada se dogodio ekces sa alkoholom, shvatio je da je u velikom problemu i u saradnji sa ljudima koji ga vode, došao je do odluke da pokuša da izađe iz ugovora, to jem naravno, nemoguće sa naše tačke gledanja. Sada moramo da izvagamo i nađemo najbolje moguće rešenje. Najbolje moguće rešenje za Partizan, razume se. On ne može tek tako da ode, jer je pod ugovorom. Videćemo šta ćemo uraditi...", kaže Iliev.

Da se vratimo na predstojeći prelazni rok... Iliev je, dakle, jasno poručio da će Partizan tražiti (ili već traži) štopera.

"Dokle god imamo igrače koji odgovaraju treneru, nećemo ni probati da angažujemo nekog novog igrača. Imamo i našu omladinsku školu, imamo igrače koji dugi niz godina prave razliku... Jedino smo deficitarni na poziciji štopera. Sve ostalo će biti uslovljeno odlacima, koji će morati da se dese neminovno. Postoje igrači koji su dosegli limit i trenutak je da i oni i klub zarade", kaže Iliev i nastavlja:

"Ima tu i drugih stvari - pošto nismo igrali Evropu u poziciji smo da moramo da prodajemo igrače zbog finansijske situacije. Ali, imamo fudbalere (šest, sedam) čija je vrednost na tržištu između dva i tri miliona evra, za koje postoje i interesovanje i ponude i koje možemo da prodamo već sada i maltene pokrijemo ceo dug kluba".

Ali, naglašava Iliev, to ne znači da će biti masovne prodaje. Ne, biće prodata dva ili tri igrača, maksimalno i to da bi mogla da se napravi finansijska konstrukcija do početka evropskih kvalifikacija narednog leta.

"Sada ćemo izvagati šta je najbolje za klub i svaku odluku ćemo javno obrazložiti", kaže Iliev i iznosi najveću muku sa kojom se struka sauočava - kako u tim uklopiti i klince, koji, neminovno, moraju da budu tu i kako im obezbediti šansu da igraju.

"Na nekim pozicijama smo i prenatrpani. Evo, recimo, napad. Dule Vlahović, koji je sketremni talenat, ne može da dođe do izražaja, imamo tu i Đorđa Jovanovića, imamo i dečka 2000. godište, takođe vanserijskog, kao i dečka 1998. godište, takođe ultratalentovan. Ali, u timu uvek treba imati  jednog ili dvojicu iskusnih napadača koji će igrati evropske utakmice, nositi pritisak.... Sve je malo komplikovano i da se objasni i da se shvati, ali vodimo računa o tome i struka svakodnevno vode razgovore sa svim strukturama kluba, da naše odluke budu jednoglasne", kaže sportski direktor crno-belih.

Osim Balažica, još 6 meseci ugovora preostalo je iskusnom napadaču Valeriju Božinovu. Šta će biti sa njima?

"U ovom trenutku sve je otvoreno kod obojice. Mislim da će ozbiljnijih razgovora biti po završetku polusezone", odgovara Iliev.

Momak koji je bio na probi, Belgijanac Mutombo, ipak nije dobio ugovor. Zašto?

"Tog igrača sam još pre 2 godine predložio Marku Nikoliću i tadašnjem sportskom direktoru Albertu Nađ. Sad sam ponovo želeo da ga vidim na delu, jer sam sada tu sa njim sve vreme. U deset dana nas je uverio u svoje kvalitete. Do utakmice protiv Videotona bio sam ubeđen da je igrač za Partizan. Čak su počele da kruže priče kako je već potpisao... Ali, u tih 30 minuta sam video nešto što on nema - ne to što je igrao loše, već nisam video karakter pobednika koji svaki igrač Patizana mora da ima. Mutombo ima sve kvalitete kakve ima momak koji dođe iz naše škole - obučen je i tehnički i taktički, ali ako ja ne vidim na terenu TO (taj karakter), onda meni takav igrač ne treba. Mi imamo dvojicu stranaca sa takvim mentalitetom, a to su Everton i Leonardo. Nama treba takav stranac", kaže Iliev.

Nastavio je o tom pobedničkom mentalitetu...

"Ja sam u Partizanu gotovo ceo svoj život i bio sam učen da Partizan mora uvek da ide na pobedu. Prisustvovao sam mini sastanku u ponedeljak koji je vodio naš trener koji je rekao da smo mi tek sada došli na nivo kakav Partizan zahteva. Dakle, ako od 11 utakmica odigraš jednu nerešeno, treba da budeš nezadovoljan. To treba da bude u krvi naših igrača. Sve sem pobede treba da se smatra neuspehom. Iako je ovo sport i sve je moguće, mi to tako treba da doživljavamo. Ja sam tako učen u Partizanu i takav tip igrača nam je potreban".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC