• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ma kakva penzija: Federer osvojio Australijan Open

Autor mondo.rs

Rodžer Federer pobedio je Rafaela Nadala u finalu Aus Opena i osvojio 18. grend slem titulu

Mnogi su ga prošle godine "terali" u penziju, kada je napravio šestomesečnu pauzu, najdužu u svojoj karijeri, ali se vratio u velikom stilu.

Rodžer Federer je osvojio titulu na Australijan Openu!

Pobedio je u finalu Rafaela Nadala rezultatom 3:2, po setovima 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 i osvojio svoj 18. grend slem u karijeri.


Federer je stigao do petog pehara u Melburnu i prvog posle 2012. godine, kada je slavio u finalu Vimbldona.

Rodžer Federer je protiv Rafaela Nadala odigrao 100. meč na Australijan Openu i obeležio ga je na najlepši način - pobedom i novim grend slem trofejom

Teniska publika uživala je u reprizi finala Australijan Opena 2009. godine, u meču u kojem su Federer i Nadal održali master class.

Iako su napravili duge pauze prošle sezone zbog povreda, iako su u Melburn stigli kao 17. i deveti igrač na ATP listi, Rodžer i Rafa su pokazali da i dalje igraju maestralan tenis. Meč za titulu u Melburnu obilovao je potezima koju su oduzimali dah - preciznim, brzim, u serijama i neizvesnošću, kao u najbolja vremena.

Švajcarac je uspeo da se revanšira Špancu za poraz pre osam godina, koji je pretrpeo, takođe, u pet setova.  

To je bio 35. međusobni okršaj Španca i Švajcarca, a Federer je smanjio vođstvo Nadala, koji je ostao na 14. grend slem trofeja, na 23:12.

TOK MEČA

PRVI SET

4:3 - Federer prvi pravi brejk! Nadmudrivali su se Rafa i Rodžer 20 minuta. Svako je sigurno dobijao gemove na svoj servis, a onda je Federer iskoristio prvu priliku za brejk. Poveo je 40:15 na servis Nadala, sjajno ga "prošetao", a potom je Španac dijagonalu "za mrc" izbacio u aut...

5:3 - Rekorder po broju osvojenih grend slemova potvrđuje brejk sa "nulom"

6:4 - Federer vodi 1:0 u setovima posle 34 minuta igre. Švajcarac igra kao u najboljim danima. Nakon što je Nadal uspeo da smanji na 4:5, Federer je u velikom stilu završio prvi set. Sa četiri sjajna servisa, od čega je poslednji bio as, lako i ubedljivo je dobio prvi deo igre.

Statistika kaže da je Federer imao osam vinera u prvom setu, a Nadal samo jedan, ali i da je Švajcarac napravio jednu neiznuđenu grešku više (6-5).

DRUGI SET

0:2 -Nadal sada preuzima palicu! Oduzeo je servis Federeru (na razliku) i vodi u drugom setu. Pronašao je odgovor na Fedeksov ubitačni bekhend, uspeo je da pronađe način i za jedan njegov izlazak na mrežu... Malo ga je poslužila i sreća, pa je loptica sa vrha mreže koju je uputio Federer pala na stranu Švajcarca (prethodno nije)... Mislili ste da finale neće biti neizvesno i zanimljivo? Pa, pogrešili ste...

0:3 - Povećava Španac vođstvo, ali posle teško izvojevanog gema na svoj servis. Imao je Federer dve brejk prilike, ali ih nije iskoristio. Sjajan tenis

0:4- Novi brejk Nadala... Ubacio je Federera "u mašinu" grešaka i ubira plodove

1:4 - Ribrejk! Živ je Federer!

Fed
Izvor: YouTube

3:6 - Uprkos, malom posustajanju, Nadal je iskoristio prednost i posle 40 minuta igre izjednačio je rezultat u setovima na 1:1.

Federer je napravio čak 15 neiznuđenih greški (Rafa samo četiri) što je bilo previše...

TREĆI SET

3:0 - Mnogo uzbuđenja u nastavku meča. Federer je prvo teškom mukom osvojio gem na svoj servis (spasao tri brejk lopte), a onda je napravio brejk. Po rafinom "receptu" počeo je treći set, pošto je onda dobio još jedan gem u nizu i to "nulom"

3:1 - Prekida Nadal Federerov niz. Osvaja Španac gem na svoj servis uz dosta muka. Spasao je tri brejk lopte u gemu koji je stajao skoro 10 minuta i u kojem je viđeno pregršt fantastičnih poteza sa obe strane. Zaista finale za uživanje...

Federer
Izvor: YouTube

6:1 - Federer brzo završava i ubedljivo dobija treći period igre, i sada vodi 2:1 u setovima. Nadal je posle izgubljenog gema na svoj servis (1:5) imao šansu da produži set, ali je propustio dve brejk prilike.

Do sada smo na ovom meču videli neverovatan broj preciznih, brzih i sjajnih udaraca. Federera i Nadala su pre nekoliko meseci slali u penziju, a danas u Melburnu drže master class...

ČETVRTI SET

1:2 - Nastavlja se bitka za Melburn. U četvrtom setu je mirno na početku. Igrači su lako dobili gemove na svoj servis, za sada nema brejka, ali ni brejk prilika...

1:3 - Brejk! Pravi ga Nadal... "Pročitao" je servise Federera i iskoristio je priliku da prvi povede u četvrtom setu

1:4 - Teškom mukom, na razliku, Nadal potvrđuje brejk i beži na tri koraka od rivala. Igra se ODLIČAN tenis...

2:5 - Federer produžava set, jer je u šestom gemu uspeo da spase brejk loptu, ali Nadal stiže na korak od izjednačenja na 2:2 u setovima.

3:6 - Nadal bez izgubljenog poena dobija deveti gem u četvrtom setu i posle dva sata i 39 minuta igre stiže do izjednačenja na meču - 2:2. Pobednika će odlučiti peti set!

Uoči početka petog seta Federer je zatražio medicinski tajm-aut, dok je Nadal "kao besan" za to vreme trčao po terenu

PETI SET

0:1 - Nadal odmah koristi priliku i pravi brejk

0:2 - Federer propušta veliku šansu. Imao je tri brejk lopte, ali je Rafa spasao sve i povećava vođstvo

1:3 - Federer je lako dobio svoj gem, ali onda ista priča. Na servis Nadala opet je on bio taj koji je bio korak ispred, imao priliku da vrati brejk, ali je Španac u najtežim minutima bio najbolji - brz i precizan.

3:3 - Uspeo je Federer! Vratio je brejk. Iskoristio je tek šestu brejk priliku u četvrtom gemu i stigao je do izjednačenja! Napeto, napeto...

4:3 - Federer je sada taj koji vodi... Gem na svoj servis dobio je za samo dva minuta, bez izgubljenog poena.

5:3 - BREJK Federera, verovatno ključni! Iskoristio je psihički pad Nadala, poveo sa 40:0 na servis rivala, Španac je uzvratio sa tri dobra poena, ali je Švajcarac uspeo da ga "slomi", iskoristivši petu brejk loptu

6:3 - Uspeo je Federer posle tri sata i 40 minuta da pobedi Nadala i osvoji peti pehar u Australiji, a ukupno 18. grend slem u karijeri, prvi posle 2012. godine

NAJAVA MEČA

Poslastica za kraj! U velikom finalu prvog grend slema sezone, Australijan Opena, bore se bivši "brojevi jedan" Rodžer Federer i Rafael Nadal.

To je repriza finala iz 2009. godine, kada je Španac osvojio jedinu titulu u Melburnu (7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2).

Na drugoj strani Federer je četiri puta trijumfovao na Australijan Openu - 2004, 2006, 2007. i 2010. godine.

On će juriti svoj 18. grend slem, dok će Nadal pokušati da osvoji 15. trofej na najvećim turnirima.

Do sada su odigrali 34. međusobna duela i Španac ima daleko bolji skor 23:11, ali su poslednji put odmerili snage još 2015., u finalu turnira u Bazelu, kada je Federer upisao pobedu i to nakon pet uzastopnih trijumfa Nadala.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC