• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj Zvezdine serije!

Autor mondo.rs

Crveno-beli doživeli prvi poraz u 2017. godini. Efes odigrao sjajno, odbio veliki nalet domaćina u drugom delu i hicima iz daljine prekinuo Zvezdin niz od sedam uzastopnih trijumfa.

 Evroliga: Zvezda poražena od Efesa Izvor: MN PRESS



Najduža ovosezonska serija pobeda u Evroligi je završena.

Crvena zvezda mts izgubila je u dvorani "Aleksandar Nikolić" od Anadolu Efesa i doživela prvi poraz od gostovanja Olimpijakosu, 20. decembra.

Pred punim tribinama, u prisustvu velikana Dejana Savića i Veselina Vujovića, gledaoci su videli sjajnog gosta iz Istanbula, borbenog domaćina, kao i cenu koju je Zvezda morala da plati za dugačak i iscrpljujući niz.

Vidno fizički ispražnjena, suočena sa nedovoljno saniranim povredama nosilaca igre Stefana Jovića (igrao samo prvo poluvreme) i Ognjena Kuzmića (15 minuta na terenu), kao i sa odsustvom Nemanje Dangubića, ekipa Dejana Radonjića takođe je dala sve što u ovom trenutku ima.

Večeras, protiv čvrstog, pribranog i spremnijeg rivala, to nije bilo dovoljno za još jedan korak srpskog šampiona ka Top 8 fazi.

ZVEZDA - EFES 72:86 (20:16, 16:31, 16:14, 20:25)

Zvezda je kontrolisala ravnopravni početak, u ritmu 'koš za koš', koji je trajao sve do sredine druge deonice. Čarls Dženkins (13 p), večerašnji "motor" crveno-belih pogađao je sa distance, probijao odbranu Efesa, asistirao i na svojim leđima nosio domaćina do, ispostavilo se, poslednjeg vođstva 34:30.

Velimir Perasović zatražio je u tom 17. minutu tajm-aut, nakon kojeg je utakmica je otišla u potpuno suprotnom smeru.

Brajant Danston (16 p) i Derik Braun (20), preuzeli su odatle inicijativu, razgrtali Zvezdinu odbranu, dok je Efesov zonski presing potpuno "isekao" domaćina. Do poluvremena, gost je kreirao seriju 17:2 i potpuno preuzeo kontrolu.



U istom ritmu Efes je nastavio i u drugom delu, "odlepivši" se u 22. minutu na velikih "plus 18" (36:54). Danston, Braun i Tomas Ertel (12 poena i čak 15 asistencija) pogađali su u nizu i nagovestili potpuno miran nastavak.

Međutim, Zvezda je imala snage za još jedan udarac.

Petorka Volters, Dženkins, Simonović, Mitrović i Tompson "stegla" je odbranu, primorala Efes na promašaje i serijom 14:2 malo po malo smanjivala zaostatak, sve do najbližih "minus 6" (50:56) u 28. minutu.

Pokušavši da priđe na posed zaostatka, Zvezda se ipak okliznula i više nije imala snagu da se pridigne.

Nošen podrškom publike, Marko Simonović, najbolji strelac crveno-belih sa 17 poena, hteo je da brzom trojkom svede razliku na tri poena, ali mu je lopta ispala, što je Braun kaznio pogotkom uz četvrti faul Čarlsa Dženkinsa.

Taj momenat bio je tačka na kojoj je crveno-belima definitivno ponestalo snage da ostanu u naletu i u egal borbi, što je Dešon Tomas iz napada u napad kažnjavao, praktično bez promašaja. Efes je nastavio furiozno da se "diže" i u tom ritmu je i priveo meč kraju.

Zvezda će nastaviti borbu za plasman u Top 8 sa skorom 12-9 i dočekaće i sledeće kolo i gostovanje na parketu CSKA kao petoplasirana. Sa druge strane, Perasovićev tim potpuno je uhvatio priključak u trci za odlazak u narednu fazu i dospeo na deobu osmog mesta sa Darušafakom, sa kojom deli i skor 10-11.

Nakon ovog meča i prekida serije, crveno-beli će svu pažnju usmeriti ka "večitom derbiju", na koji će istrčati za manje od 48 sati - u nedelju, od 18 časova, uz direktan TV prenos na Areni sport.

ZVEZDA: Volters 12, Tompson, Mitrović 6, Lazić 1, Dobrić, Simonović 17 (1/6 za tri, 5 sk), Rakićević, Dženkins 13 (7 as), Gudurić 5 (4 izg), Jović 2 (4 izg), Kuzmić 4 (6 sk), Bjelica 12.

EFES: Tomas 17 (3/6 za tri), Hanikat 2, Balbaj, Braun 20 (11 sk), Osman 6, Gejik, Grejndžer 6 (2/4 za tri, 4 as), Ertel 12 (2/5 za tri, 15 as), Mutaf, Pol 3, Danston 16, Kirk 4.

Iz minuta u minut:

- kraj utakmice, poraz Zvezde od Efesa 72:86! -

40' 70:86 Bjelica poentira za Zvezdu, a Danston snažno zakucava, uz glasan krik.

39' 68:83 Braun iznuđuje faul u ranoj fazi napada i koristi oba penala. Na drugoj strani, pogađa Milko Bjelica.

38' 64:81 Dešon Tomas ponovo ostaje sam i naravno - pogađa. Iako se broje minuti do prvog Zvezdinog poraza u 2017, crveno-beli imaju podršku zahvalnih navijača s tribina.

36' 62:78 Dešon Tomas večeras jednostavno ne promašuje. Nalet Zvezde zaustavio je još jednim hicem iz daljine.

35' 62:76 Volters pogađa sa distance za dva, Gudurić se ustručava od još jednog šuta, a Simonović koristi malo opuštanje Efesa, pogotkom uz faul. Crveno-beli ulaze u finiš sa serijom 8:0.

34' 57:76 Dešon Tomas pogodio je i treći uzastopni šut sa distance (opet za tri), a Gudurić odgovara svojom prvom trojkom.

33' 54:73 Uzastopnim pogocima Dešona Tomasa Efes postavlja velikih "plus 19" Efesa, a Radonjić reaguje tajm-autom.

33' 52:68 I ovaj kvartal počinje poenima Efesa i serijom, koju Džedi Osman produžava na 7:0 trojkom.

32' 52:65 Derik Braun pokazuje zašto su ofanzivni skokovi velika snaga Efesa. Radonjić sprema Milka Bjelica za teren, dok Efes u ovim trenucima ponovo preuzima kontrolu.

- kraj treće četvrtine -

30' 52:61 Gudurić iznuđuje tri slobodna bacanja, pogađa dva i uvodi meč u poslednji kvartal sa "plus 9" za Efes. Zvezda je bila u seriji 14:0 i umalo uputila šut za "minus 3".

30' 50:61 Još jedan Zvezdin promašaj za tri (Volters), posle kojeg Osman poentira posle kontre, za novi dvocifreni minus crveno-belih.

30' Simonović sada pokušava za tri, ali ne pogađa. Radonjić menja petorku i ubacuje Gudurića. Da li će mladi bek sada imati bolju deonicu nego u lošem prvom poluvremenu?

29' 50:59 Simonović je razmišljao o šutu za tri, za "minus 3", ali mu je lopta ispala, što je Braun kaznio pogotkom uz faul Čarlsa Dženkinsa. I to četvrti.

28' 50:56 Zvezda je u igri! Dženkins pogađa posle prodora uz faul i dodatno slobodno bacanje! "Napred Zvezdo" grmi Pionir celu treću četvrtinu, a crveno-beli su u seriji 14:0! Petorka Volters, Dženkins, Simonović, Mitrović i Tompson vratila je domaćina u život.

27' 48:56 Dženkins, pa Volters, za dva - za nadu Zvezde! Crveno-beli posle mnogo vremena na jednocifrenom zaostatku!

25' 44:56 Crveno-beli se dižu iz nokdauna. Posle nekoliko dobrih odbrana, Simonović dodaje za Mitrovića, koji zakucava posle okreta. Perasović reaguje tajm-autom nakon serije crveno-belih 8:0.

24' 42:56 Još jedan pogodak Dženkinsa sa distance, uz srećno odbijanje lopte o obruč, za novu energiju i na tribinama.

23' 40:56 Crveno-beli reaguju posle Radonjićevog tajm-auta - koševima Voltersa, pa Dženkinsa. Ima još dovoljno vremena, ali da li ima i snage u igračima Zvezde za preokret?

21' 36:54 Efes je uhvatio veliki zalet i ne staje ni na početku drugog dela. Danston pogađa zicer, pa Ertel trojku, pa Braun takođe poentira posle kontre... Na drugoj strani, Zvezda i dalje deluje kao krajem prethodne četvrtine. Efes je u seriji 24:2!

Strelci:

ZVEZDA: Volters 6, Mitrović 4, Lazić 1, Simonović 10 (1/3 za tri), Dženkins 5, Jović 2 (4 izg), Kuzmić 4 (6 sk), Bjelica 4.

EFES: Tomas 2, Hanikat 2, Braun 11 (6 sk), Grejndžer 6 (2/3 za tri), Ertel 9, Pol 3, Danston 10, Kirk 4.



- poluvreme -

20' 36:47 Furiozna završnica Efesa i još jedan koš Brauna, posle prodora kraj Diona Tompsona, uz zvuk sirene. Crveno-belima će biti potrebno mnogo veća energija i agresivnost za povratak u meč. Efes je uspeo u nameri da izbori veliki broj lakih poena iz kontri, polukontri i tako je u najvećoj meri došao do ove prednosti.

20' 36:45 Jović ponovo promašuje oba penala, ali Grejndžer "časti" domaće faulom i slobodnim bacanjima, kojim Simonović ipak prekida veliku seriju gostiju - 15:0! Perasović zove tajm-aut uoči poslednjih 13 sekundi prvog dela.

20' 34:45 Braun prolazi pored Mitrovića, koji se žali da je dobio lakat u grkljan, ali sudije ne sviraju ništa. Odavno Zvezda nije bila u ovakvoj situaciji u Evroligi.

20' 34:43 Efes je u velikoj serijI! Brendon Pol pogodio je trojku, za seriju 13:0. Pucaju od samopouzdanja gosti u ovim trenucima.

- Zonski presing 2-2-1 zbunio je crveno-bele, koji već nekoliko minuta uopšte ne dolaze u priliku za lake poene.

19' 34:40 Ekspresna serija Efesa i problemi za Zvezdu! Danston je iznudio i treću ličnu grešku Dženkinsa (i opet pogodio uz faul), a Jović je potom ostao bez rešenja i dostupnih saigrača, pa mu je Ertel uzeo loptu i poentirao za velikih 10:0 za goste i dosad maksimalno vođstvo.

18' 34:35 Kuzmić faulira Danstona uz faul, što Amerikanac koristi da dovede Efes u novo vođstvo, posle serije 5:0. Gosti ubrzavaju igru u ovim trenucima.

17' 34:30 I ponovo Dženkins! Krade loptu Danstonu, istrčava kontru i dodaje je Simonoviću, koji pogađa svoju prvu trojku. Tajm-aut Perasović.

17' 31:30 Odlična rola Dženkinsa u ovim trenucima! Koristi prodore za pogotke i asistencije. U međuvremenu, Grejndžer pogađa trojku preko Jovića.

16' 29:27 Dženkins prekida par "sušnih" minuta domaćina, polaganjem kroz "šumu" Efesovih igrača, za novo vođstvo.

15' 27:27 Gudurić je van ritma, a Efes to kažnjava. Mladi Zvezdin bek greši u napadu, poklanja loptu gostima, za kontru i lake poene Brajanta Danstona. Radonjić traži tajm-aut, posle kojeg će Gudurić sigurno napustiti teren.

14' 27:25 Levi dribling i trojka Dženkinsa, na koju Ertel odgovara još jednom minijaturom i pogotkom o tablu.

12' 24:21 Ertel furiozno ulazi u ovu doenicu - brzim polaganjem i trojkom. Crveno-beli su u međuvremenu pogodili akcijom Simonovića i Voltersa. Zvezdin Amerikanac je sa dobrom energijom počeo meč.

- kraj prve četvrtine -

10' 20:16 Tačku na uvodnu deonicu, ipak, postavlja Kirk. Promašao je centar Efesa rešenje u gužvi u reketu i postavio rezultat kojim ekipe odlaze na prvi odmor.

10' 20:14 Amerikanci u prvom planu (pogodili Volters, pa Kirk), a potom i Milko Bjelica, koji je posle odlične asistencije iznudio i faul Kirka, za novih "plus 6".

9' 16:10 Simonović prodire i pogađa o tablu, za zasad najveće vođstvo. I domaći i gosti ulaze u finiš četvrtine sa ispunjenim bonusom.

8' 14:10 Najatraktivniji potez dosad! Bjelica nadigrava Kirka na liniji za tri, utrčava u reket i snažno zakucava.

7' 12:10 Lazić pogađa jedno slobodno bacanje, Efes ne odgovara na čvrstu odbranu Zvezde, a Tomas Ertel prvi put ulazi na teren.

6' 11:10 Tajm-aut, pa pogoci na obe strane. Mitrović za dva i Grejndžer za tri.

5' 9:7 Kao i igrači - i sudije traže ritam na početku utakmice, pre svih Damir Javor, koji je zasad u prvom planu. Za to vreme, Jović traži sebe i postiže veoma važne poene, za vođstvo Zvezde.

4' 6:7 Upisuje se i Simonović, posle ofanzivnog skoka.

3' 4:7 Danston pogađa posle ofanzivnog skoka, a Efes ne koristi kontru za "plus 5". Kuzmić je "iščačkao" loptu i izborio posed za crveno-bele. I jedni i drugi su agresivni u odbrani.

2' 2:2 Prve poene za Zvezdu postiže Luka Mitrović - snažnim zakucavanjem.

1' 0:2 Prve poene postiže Danston, šutem kraj čeone linije, na drugoj strani, "roviti" Jović je ipak zauzeo mesto u startnoj petorci i počeo meč promašenim slobodnim bacanjima.

Pionir pozdravio velikane: Deki i Vuja uz Zvezdu



ZVEZDA: Jović, Dženkins, Simonović, Mitrović, Kuzmić
EFES: Grejndžer, Osman, Pol, Braun, Danston

Crvena zvezda mts (12-8) - Anadolu Efes (9-11)!

Ekipa Dejana Radonjića ponovo istrčava na parket krcatog "Pionira", gde bi večeras pobedom mogla da napravi ogroman korak ka plasmanu u Top 8.

Meč počinje u 20.45 časova, uz direktan tekstualni prenos na MONDU.

Anketa

Ko će pobediti u petak?

  • Zvezda, do pet poena razlike

    33.33% (2)

  • Zvezda, sa više od pet razlike

    16.67% (1)

  • Efes, do pet poena razlike

    0% (0)

  • Efes, sa više od pet razlike

    50% (3)



U najavi utakmice, akcenat je stavljen na probleme sa povredama crveno-belih, koji će definitivno nastupiti bez startnog beka - Nemanje Dangubića. Prvi centar Ognjen Kuzmić u sredu je izgledao spreman da nastupi, dok je do večeras ostalo neizvesno da li će i organizator igre Stefan Jović moći da zaigra.



Ekipe uskoro istrčavaju na zagrevanje, a u iščekivanju košarkaša publika je ovacijama pozdravila selektora zlatnih srpskih vaterpolista Dejana Savića, a aplauzom dočekala Veselina Vujovića, nekadašnjeg rukometnog reprezentativca i selektora, koji je prošle nedelje sa Slovenijom osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC