"Vruća" ne liječi mamurluk, ali ako vjerujete u onu narodnu - klin se klinom izbija - pročitajte kako se kuva rakija i zašto se pije ujutru.
Kuvana uglavnom se pije ujutru tokom hladnih zimskih mjeseci, da ugrije tijelo, ali neki kažu i dušu, da dan počne "toplo oko srca".
U nekim mjestima, gdje domaćini moraju čim se probude da očiste snijeg ispred kuće, koji je tokom noći napadao, kuvana rakija im mnogo u tom poslu pomaže - nekima poslije čašice, dvije, ne trebaju čak ni rukavice.
Takođe, vruća, ali i rakija uopšte, ubrzava varenje, zbog čega se takođe pije ujutru, dok ste još kod kuće, i to iz čaša od debelog stakla, koje imaju dršku.
Uz kuvanu rakiju najbolje se slaže ribanac, ali i kiseli kupus isječen "na krupno" i "poprskan" ljutom tucanom paprikom. Vruć hljeb, malo starog sira i slaninice, neće zasmetati.
Inače, svaka rakija može da se kuva, a kako se to radi pročitajte u tekstu: