• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo niste znali o hramu u centru Banjaluke

Autor mondo.ba

Saborni hram Hrista Spasitelja u Banjaluci se nalazi na mjestu gdje je nekada bila Crkva Svete Trojice, napravljena između dva svjetska rata.

 Hram Hrista Spasitelja Banjaluka Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Hram je svečano osvještan 1939. godine, ali vrlo brzo zadesila ga je teška sudbina. Srušen je početkom Drugog svjetskog rata, zajedničkim ''naporom'' njemačkih bombi i lokalnih okupacionih ustaških vlasti u Banjaluci.

Obnova hrama započela je 1993. godine kada su osvještani temelji. Spoljnji građevinski radovi na hramu završeni su 26. septembra 2004. godine.

Pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica o poznatom banjalučkom hramu:

- Crkva je prije Drugog svjetskog rata trebalo da se pravi u blizini mjesta gdje se kasnije nalazio bioskop ''Kozara'', ali je uskoro prihvaćena ideja prote Dušana Mačkića da se kupi zemljište preko puta hotela ''Balkan'', koji se tada nalazio na uglu Gospodske ulice gdje je danas ugao zgrade Gradske uprave.

- Posao na izradi enterijera dobio je poznati akademski slikar, Jovan Bijelić, i grupa ''Oblik'', koju je on formirao.

- Za renoviranje Sabornog hrama Hrista Spasitelja korišten je kamen travertin, crveni i žuti porijeklom sa Bliskog istoka koji je uvožen preko Italije.

- Pozlaćeni nerđajuči lim na svim kupolama hrama potiče iz Sibira.

- Zvona i časovnike montirali su majstori iz Austrije. Pomoću kompjutera mogu se programirati i različite melodije zvonjenja. Časovnici na četiri strane zvonika, visokog 47,10 metara, povezani su sa regulacionim centrom za vrijeme u Frankfurtu.

- Prema sajtu SightsMap, koji koristi podatke "Panoramia", "Guglovog" sajta za dijeljenje I geo-lociranje fotografija, Hram Hrista Spasitelja je lokacija koji ljudu najčešće fotografišu u Banjaluci.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop