• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kriza u gostiteljstvu i turizmu u RS: Promet pao za preko 60 odsto, grad Banjaluka najavljuje pomoć

Autor Brankica Spasenić

Statistički podaci o prometu u ugostiteljstvu u Republici Srpskoj , te dolasku i noćenju turista u drugom tromjesečju ove godine, pokazuju drastičan pad u svim segmentima.

 Ugostiteljsvo i turizam u RS kriza pomoć Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Promet u ugostiteljstvu u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine manji je za 62 odsto, a u odnosu na prva tri mjeseca ove godine manji je za 60 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS promet u ugostiteljstvu ove godine u odnosu na prosjek 2019. godine manji je za oko 65 odsto.

Povezano

Što se tiče turizma, u septembru 2020. godine u Republici Srpskoj je stvareno je 21.987 dolazaka turista i 59.813 noćenja, što je što je u odnosu na avgust 2020. godine manje za četvrtinu.

"Broj dolazaka turista u septembru 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine manji je za 41,9 odsto, a broj noćenja je manji za 29,2 odsto," stoji u statističkoj analizi.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je danas nove ekonomsko-socijalne mjere za pomoć ovim sektorima.

"Do petka će biti pripremljen paket nove podrške Grada Banjaluka pojedinim sektorima. Prije svega razgovara se o sektorima hotelijerstva, turizma, ugostiteljstva i određenih usluga," kazao je Radojičić.

On je pojasnio da se prvo očekuje odluka Vlade Republike Srpske koja bi trebalo da donese posebnu uredbu o pomoći iz svoje nadležnosti.

"Nakon usvajanju te uredbe, Grad Banjaluka će predložiti svoju odluku kako bismo pomogli određenim sektorima sa jednokratnim novčanim iznosima koji će biti dodjeljivani da li po broju zaposlenih, padu prihoda ili nekom drugom kriterijumu. Smatramo da su u ovom trenutku najviše pogođeni hoteli koji gotovo ne rade, kao i turističke agencije, te manji broj svadbenih salona, noćnih klubova i priređivača muzičkih događaja, a koji su registrovani," kazao je Radojičić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE