• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korupcija se najviše odomaćila u javnim nabavkama

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Prema izvještaju "Transparensi internešnala" (TI BiH), BiH je ostvarila određeni napredak u oblasti borbe protiv korupcije u sistemu odbrane i sigurnosti, ali javne nabavke i dalje predstavljaju ogroman rizik za pojavu korupcije.

 korupcija transparensi javne nabavke Izvor: iStock

"Transparensi" je istraživanje radio u 14 zemalja Centralne i Istočne Evrope: Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, BiH, Estoniji, Gruziji, Mađarskoj, Litvaniji, Letoniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Srbiji I Ukrajini.

"BiH je sa ocjenom 57 od maksimalnih 100 svrstana u kategoriju C ili red zemalja sa umjerenim rizikom za pojavu korupcije. Kod BiH najveći problem predstavlja sistem javnih nabavki koji je podložan korupciji, na šta već dugo ukazuje TI u BiH, koji je i učestvovao u prikupljanju podataka za ovo regionalno istraživanje," istaknuto je u Izvještaju.

Najgore je ocijenjen Azerbejdžan sa ocjenom tek 15/100 najviše zbog političkih razloga koji utiču na pojavu korupcije, a u našem regionu najgoru ocjenu 32/100 dobila je Crna Gora uglavnom zbog tajne potrošnje u sektoru odbrane.

S druge strane visok nivo transparentnosti Letoniju je svrstao u kategoriju B – zemlju sa niskim rizikom za pojavu korupcije sa daleko najboljom ocjenom 67/100.

(mondo.ba)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE