• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korona zaustavila strane investicije u BiH, svi planovi na čekanju

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Priliv direktnih stranih investicija u BiH je u 2020. godini gotovo zaustavljen zbog pandemije koronavirusa, piše u Prijedlogu izvještaja o radu Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

 Korona zaustavila strane investicije u BiH, svi planovi na čekanju Izvor: ipopba/iStockphoto

„FIPA je zabilježila značajan pad upita i kontakata sa potencijalnim stranim investitorima. Strani investitori koji su već prisutni u zemlji stavili su svoje planove širenja na čekanje. U takvim okolnostima, a sa ciljem ispunjenja svojih osnovnih zadataka, FIPA je pristupila izradi Akcionog plana „FIPA odgovor na Covid-19“ i pripremila niz mjera koje pokrivaju period do kraja 2020. godine, a koji se bave trenutnom pandemijom sa fokusom na aftercare aktivnosti i postpandemijski period sa planom aktivnosti na promociji i privlačenju investicija“, stoji u ovom prijedlogu.

Kako je navedeno, u cilju povećanja direktnih kontakata s potencijalnim investitorima, aktivnosti FIPA-e bile su usmjerene na učešće na investicionim događajima u zemlji i inostranstvu, uspostavljanju novih i održavanju postojećih kontakata s investitorima, kao i sastancima s investitorima i ekonomskim savjetnicima stranih ambasada u Bosni i Hercegovini.

U odnosu na rizike utvrđene Programom rada FIPA-e za 2020. godinu, kako je istaknuto u dokumentu, nije došlo do vidljivog pomaka, jer agencija "nema značajnijeg uticaja na vanjske faktore, s obzirom da je mogućnost uticaja na pomenute rizike u nadležnosti većeg broja institucija i zahtjeva dugoročan angažman institucija različitog nivoa i nadležnosti."

Smanjenje globalnih tokova direktnih stranih investicija iznosilo je do 40 odsto u 2020. godini.

Predviđanja su da će se direknte strane investicije smanjiti za dodatnih 5 do 10 odsto u 2021. godini, a izgledi nakon 2021. godine su vrlo neizvjesni.

Direktne strane investicije su u 2019. godini iznosile 699 miliona KM i registrovale su pad od 26.6% u odnosu na ulaganja u 2018. godini.

"U uslovima pandemije COVID-19, očekivanja za izvještajnu godinu nisu optimistična," ističe se u dokumentu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE