• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drastičan pad profita: Dobit banaka manja za 42 miliona KM

Autor Dušan Volaš

Banke u Republici Srpskoj zabilježile su drastičan pad profita u prošloj godini te je na nivou sektora ostvare je neto dobit od 54,5 miliona КM, što je za 42 miliona КM ili čak 44 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, preliminarni su podaci Agencije za bankarstvo RS.

 Drastičan pad profita: Dobit banaka manja za 42 miliona KM Izvor: MONDO - Mario Milojević

U Agenciji navode da je ovako značajnom padu dobiti banaka u najvećoj mjeri doprinijelo smanjenje operativnih prihoda uz istovremeno povećanje rashoda po osnovu očekivanih kreditnih gubitaka i rashoda iz operativnog poslovanja.

Međutim, kažu da su svi ostali pokazatelji stanja i poslovanja bankarskog sektora RS za 2020. godinu zabilježili pozitivan trend.

"U bankarskom sektoru Republike Srpske u 2020. godini, i pored izazova koji su pratili poslovanje banaka izazvanih korona virusom, sačuvana je likvidnost, sigurnost i stabilnost, a osnovne perfomanse, izuzev profitabilnosti, su i poboljšane", istakli su u Agenciji.

Кrediti su iznosili 5,5 milijardi КM i zabilježili rast od jedan odsto, a stopa nekvalitetnih kredita je smanjena sa 6,9 odsto na 5,2 odsto.

Ukupni depoziti lani su imali rast od dva odsto i dostigli su 6,5 milijardi КM, a prema podacima Agencije, najizraženiji rast je zabilježen kod depozita građana.

"Štednja građana, uključujući tekuće račune, porasla je za četiri odsto i iznosi 3,7 milijardi КM", rekli su u Agenciji.

(Capital.ba, MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE