• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen godišnji izvještaj o poslovanju PREF: U 2020. godini ostvarena dobit od 8,43 miliona KM

Autor Brankica Spasenić

Upravni odbor Fonda PIO je na posljednjoj sjednici, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojio godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donesena je odluka o isplati dobiti, prema kojoj će se Fondu PIO RS isplatiti dividenda u iznosu od 5,08 maraka. To je gotovo isti iznos kao

 Usvojen godišnji izvještaj o poslovanju PREF: U 2020. godini ostvarena dobit od 8,43 miliona KM Izvor: MONDO/Samir Cacan

Prema revidiranim finansijskim izvještajima PREF-a, u 2020. godini je ostvarena neto dobit u iznosu od 8,43 miliona КM, a po prvi put je revizorska kuća “Ernst & Young” revidirala finansijske izvještaje i dobili su pozitivno revizorsko mišljenje.

Za rezultat PREF-a, između ostalog zaslužni su prilivi od dividendi, obveznica i stranih ulaganja. Šest emitenata RS iz portfelja PREF-a su isplatili dividendu u ukupnom iznosu od 6,24 miliona KM. To su Telekom Srpske ad Banja Luka, TGT a.d. Laktaši, Meridian a.d. Banjaluka, Gas promet a.d. Istočno Sarajevo – Pale, Romanijaputevi a.d. Sokolac i Hidroelektrane na Drini

Povezano

“Ukupni prihodi Fonda iznose 11.77 miliona KM. Od toga, kao I svake godine do sada, isplaćujemo dividendu u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu. Кao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite. Trenutno je oko 40 odsto portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uvjerenje da ćemo I budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske”, navode u PREF-u.

Dodaju da je jedna od aktivnosti na su ponosni ponosni - operacije na međunarodnom tržištu.

“ Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva. Na taj način smo imovinu pod uprvljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Ostvarili smo povrate na uloženu imovinu od oko 15 odsto i dobili prve dividende”, saopštili su iz uprave PREF-a.

Miloš Grujić, direktor PREF-a kazao je za Mondo da su dugo pravili analize i strategije i čekali povoljan trenutak za iskorak.

“Iskoristili smo pad cijena na stranim tržištima, uzrokovan krizom koju je generisala pandemija, i kupili hartije za koje smatramo da su dugoročno odlična investicija. Taj potez je već urodio plodom jer smo dio dividendi dobili upravo sa stranih tržišta, a očuvali smo vrijednost imovine fonda”, istakao je Grujić.

Na kraju 2019. godine imovina pod upravljanjem je iznosila 232,78 miliona KM, a na kraju 2020. godine je iznosila 238,79 miliona KM što predstavlja povećanje od 2,58 odsto.

Ostvarena dobit od 8,43 miliona KM predstavlja povrat od 3,53 odsto u odnosu na imovinu pod upravljanjem.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE