• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska se zadužuje na Londonskoj berzi: Prodate obveznice u vrijednosti 300 miliona evra

Autor Dušan Volaš

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su obveznice Republike Srpske danas emitovane na Londonskoj berzi i da su prodate u vrijednosti od 300 miliona evra.

 Obveznice Srpske Londonska berza Izvor: Guliver/Getty images/iStock/pRawpixel

"To je dobra vijest za sve građane Republike Srpske, jer će taj novac biti usmjeren na povećanje plata i važne projekte koji su od značaja za Srpsku i njene građane", istakao Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuče koalicije na Mrakovici.

Takođe, rekao je Dodik, ovo je veliki dan i za Srpsku jer je uspješno izašla na međunarodno finansijsko tržište, što pokazuje da je ozbiljna i finansijski stabilna.

"To će nam omogućiti da oslobodimo neki drugi novac za povećanje plata i da servisiramo sve svoje dugove. U ovom trenutku to znači povećanje stope zaduženosti na nivo od 53 ili 54 odsto, ali imajući u vidu da će se u ovoj godini izvršiti povrat kredita i anuiteta koji su dospjeli gotovo 700 miliona, to govori da će stopa na kraju godine pasti na 41 do 42 odsto, tako da mi imamo uspješno vođenje ekonomske politike u Republici Srpskoj, bez obzira na kritičare", istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o detaljima sa Londonske berze, Dodik je rekao da to mogu dati stručne službe, da je izlistavanje danas završeno, da su kupci kupili za 300 miliona evra i da se sad treba odlučiti da li se prekida ili nastavlja odnosno da li sutra da se pokuša obezbijediti još 50 miliona koliko je emitovano.

"Nema zemlje na svijetu koja ne trguje na međunarodnom finansijskom tržištu, jer to je znak njene političke i ekonomske stabilnosti. Republika Srpska vraća svoje dugove. Da to nije tako, ne bi dobila ni feninga. Mi obezbjeđujemo novac i pokrivamo povrat dospjelih anuiteta i pokušavamo da vlastitim izvorima nešto otplatimo više i to je naša politika", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je kamatna stopa između četiri i pet odsto zadovoljavajuća, pet godina se plaćaju kamate, a onda kada dođe dospijeće povrata u cjelini, onda će vlast biti odgovorna da obezbijedi taj novac.

Srna/Mondo

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Odošmo u tri lijepe

MONDO REPORTAŽE