• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Dugove ćemo plaćati novim zaduženjima''

Autori mondo.ba Autori Bojana Ninković

Svjetska banka u BiH je nedavno upozorila da se zemlje Zapadnog Balkana sve više zadužuju zbog pandemije koronavirusa, te da će nakon suzbijanja direktnog uticaja krize države morati uspostaviti ravnotežu između podrške ekonomskom oporavku i fiskalne održivosti.

 Zaduživanje zemalja zapadnog Balkana Izvor: Guliver/Getty Images, SARINYAPINNGAM/iStockphoto

Stručnjaci smatraju da su upozorenja Svjetske banke opravdana, te da će za BiH i druge male i siromašne ekonomije - koje su i prije aktuelne krize bile u nepovoljnom položaju i čije su vlade već odavno kontinuirano povećavale zaduživanje - biti nemoguće da održe takvu ravnotežu i izbjegnu rastući budžetski deficit.

"Za sve države Zapadnog Balkana, kao i mnoge druge u svijetu će uspostava ovakve ravnoteže biti veliki izazov. Već je ustaljena praksa bila kombinacija zaduživanja putem aranžmana s MMF-om i emisije vrijednosnih papira na domaćem tržištu za pokriće deficita i finansiranje osnovnih funkcija, uz namjenska zaduživanja za izgradnju autoputeva i druge infrastrukturne projekte," navodi ekonomista, Igor Gavran.

Pročitajte i ovo

''Kada ovu činjenicu uzmemo u obzir,'' nastavlja naš sagovornik, "jasno je da Bosna i Hercegovina nema fiskalni kapacitet za servisiranje svojih obaveza u narednom periodu, čak i bez poremećaja koje uzrokuje aktuelna kriza.''

Gavran kaže da će dugoročne posljedice na cjelokupnu ekonomiju i javne prihode, koje su neminovne, dodatno umanjiti taj kapacitet.

"Stoga je izvjesno da slijede nova zaduženja radi otplate prethodnih i dalje povećanje zaduženosti," naglasio je Gavran.

Kako je naveo, obim i trajanje ovog nepovoljnog trenda direktno će zavisiti od efikasnog i namjenskog utroška sredstava, odnosno u kolikoj mjeri će domaće vlasti preduzeti neophodne mjere za podršku privredi i stvaranje uslova njenog oporavka, a time i povećanja kapaciteta za otplatu dugova u budućnosti.

"Nažalost, višegodišnje iskustvo nenamjenskog trošenja javnih sredstava i izostanka ekonomskih reformi od domaćih vlasti ne ulijeva mnogo nade da će i ovom prilikom biti drugačije i da će upozorenja Svjetske banke biti ozbiljno shvaćena i negativan trend neravnoteže i daljeg zaduživanja izbjegnut," ističe Gavran.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE