• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija najavila investicije: Autoput kod Bijeljine, aerodrom kod Trebinja, most u Banjaluci

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci da će u svaku opštinu Srpske biti unesen neki projekat koji će finansirati Srbija i da je to najznačajnija podrška koju može da pruži.

 Gradnja aerodroma u Trebinju i autoputa kod Bijeljine Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Drvar u FBiH, te Kostajnica, Dubica i Nevesinje posebno će biti pomognuti i mogu da očekuju milione evra ulaganja.

"Dosta smo uložili u Drvar i znamo da je to nedovoljno, ali građanima ove četiri opštine kažem da ćemo mnogo da uradimo na lokalnoj infrastrukturi, putevima, vodovodima, kanalizaciji, obnovi i izgradnji objekata gdje je potrebno, vrtića, škola... I to će biti primjer onoga što možemo da uradimo za naš narod, ali i za sve građane Republike Srpske i BiH", rekao je Vučić, prenosi Srna.

On je naveo da je na sastanku u Banjaluci Vijeća za saradnju Republike Srpske i Srbije razgovarano i o projektu izgradnje aerodroma u Trebinju, procijenjene vrijednosti između 98 i 100 miliona evra.

"Srbija će direktno da uloži između 73 i 75 miliona evra, ali to nije kraj troškova. Potrebne su godine da razvijate taj aerodorom, prve tri godine sigurno će poslovati u minusu i mi smo spremni da snosimo te troškove", rekao je Vučić.

On je istakao da je to važan strateški razvojni projekat za istočnu Hercegovinu, ali i druge dijelove.

"Tu vidimo veliki potencijal i uložićemo veliki novac i doprinijeti i Srpskoj i Srbiji, kao vlasniku aerodroma", rekao je Vučić.

Govoreći o gradnji autoputa od Beograda prema Bijeljini, Vučić je ponovio da Srbija završava most preko Save kod Rače koji je u potpunosti finansirala i da će finansirati i dio izgradnje autoputa od Rače do Bijeljine u Republici Srpskoj.

''Procijenjena vrijednost gradnje te dionice od 17 kilometara je 136 miliona evra, a Srbija će učestvovati sa 100 miliona," najavio je Vučić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je nakon razgovora sa Vučićem i rukovodstvom Srbije da će u Banjaluci ''uz pomoć Srbije'' biti izgrađen jedan most u Banjaluci.

Vučić je naveo da su Republika Srpska i BiH u cjelini za Srbiju treća izvozna destinacija, ukupno veoma važan sedmi trgovinski partner /ispred su samo NJemačka, Rusija, Italija, Kina, Mađarska i Rumunija/ i da vjeruje da trgovinska razmjena u ovoj godini može da bude značajno veća nego u 2020. godini.

"Jer kada smo dostigli sumu od dva miliona evra, imali smo koronu i pad od 11,1 odsto u međusobnoj trgovinskoj razmeni. To se dogodilo manje više u odnosu sa svim zemljama i zato verujem da su 2021. i 2022. godina godine rasta i ubrzanog napretaka. Verujem da mnogo toga možemo zajednički da uradimo", rekao je Vučić.

(Mondo/Srna)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE