• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BH gas": Izmirićemo svoje obaveze čim dobijemo rusku fakturu

Autor Dušan Volaš

Preduzeće "BH gas" demantovalo je navode kompanije "Energoinvest" o neplaćanju računa, ističući da ta kompanija provodi pravno nasilje i želi da dovede u talačku krizu građane i privedu Federacije BiH.

 FbiH ruski gas isključenje bh gas reagovanje Izvor: Mondo/Goran Sivački

U reagovanju na najavu "Energoinvesta" da će zbog neplaćanja računa sutra biti obustavljena isporuka gasa FBiH, iz "BH gasa" ističu da će izmiriti svoje obaveze čim prime rusku fakturu.

"`BH gas` će u roku od 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od `Energoinvesta` izmiriti obaveze prema `Gasprom eksportu` i time će biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom. Jedina neplaćena faktura je za mart i ona je dospjela na plaćanje prije pet dana", dodaje se u saopštenju "BH gasa".

U saopštenju se naglašava da "BH gas" dosljedno provodi politiku Vlade FBiH i da "Energoinvest" dezavuiše federalnu Vladu, što može imati negativne finansijske poljedice, a u čemu "BH gas" ne želi učestvovati.

"Energoinvest", kako navode, ne želi da dostavi fakturu "Gasprom eksporta" i time onemogućava "BH gas" da izvršava obaveze kako je izvršavao posljednje 23 godine.

"Ovo je pravno nasilje koje provodi `Energoinvest` i ovim želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstvovao preuzimanje potrošača `BH gasa` i time doveo `BH gas` u situaciju da ne može realizovati strateške projekte FBiH, a posebno Južnu interkonekciju", dodaje se u saopštenju.

Iz "BH gasa" ističu da "Energoinvest" želi da "Turski tok" bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini koji će FBiH kupovati i da za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje smetnja.

U saopštenju se ističe da "BH gas" moli sve institucije za sprovođenje zakona da se uključe u ovaj problem, jer je na djelu pravno nasilje koje je prouzrokovano samoinicijativnim prelaskom "Energoinvesta" na "Turski tok" i to protivno odukama da obje kompanije ostanu na pravcu snabdijevanja Beregovo-BiH i to do 2023. godine.

"`BH gas` posjeduje svu dokumentaciju po osnovu pritisaka na ovu kompaniju, kao i ostale dokaze na kojim se vide osobe koje su u pozadini ovog pritiska", dodaje se u saopštenju.

"Energoinvest" je juče saopštio da će u petak, 7. maja isporuka gasa FBiH biti obustavljena jer "BH gas" više mjeseci vraća fakture i odbija da plati isporučeni gas bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja.

Srna

Možda će vas zanimati

Tagovi

gas

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE