• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traži se reagovanje institucija: Hrvatska onemogućila tranzit robe prema pet prelaza sa BiH

Autor Dušan Volaš

Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH uputila je inicijativu u kojoj se traži reagovanje institucija BiH u vezi sa mjerama koje je donijela Republika Hrvatska koje se tiču drumskog prevoza robe.

 tranzit robe hrvatska BiH granični prelazi Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Smederevac

Hrvatska je, naime, donijela odluku kojom prestaje tranzitni promet na pet graničnih prelaza, pa tako privrednici iz BiH, ali ni iz ostalih zemalja, neće moći prevoziti robu kamionima preko prelaza Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.

Iz STK BiH podsjećaju da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, utvrdilo Pravilnik o odredivanju javnih puteva po kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila kroz Hrvatsku, prenose "Nezavisne novine".

Novim pravilnikom, određeni su putevi po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara, to je naloženo uklanjanje saobraćajnih znakova, signalizacije i opreme na putnim pravcima koji prestaju predstavljati tranzitne koridore.

Tim povodom, ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je danas sa predsjednikom Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmetom Egrlićem.

Tokom razgovora, razmotrene su mogućnosti koje Bosna i Hercegovina ima u pogledu reakcije na odluke vlasti Hrvatske.

Erglić je izvijestio Turkovićevu o tome kako će nova kategorizacija u Hrvatskoj, prema sadašnjim pokazateljima, imati negativne posljedice po prevoznike iz BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno pomoći našim privrednicima. Već smo napravili određene kontakte sa hrvatskom stranom po ovom pitanju i očekujemo da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje", navela je Turković.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE