• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezervoar goriva "pojede" povećanje plate od 20 KM

Autor Dušan Volaš

Ukoliko danas na nekoj od benzinskih pumpi u Srpskoj gorivom napunite pun rezervoar zapremine 60 litara, to će vas izaći oko 20 maraka više nego godinu ranije, za koliko je, od lani, povećan i minimalac.

 cijene i plate u republici srpskoj Izvor: MONDO/Samir Cacan

Najbolje to ilustruje rast brojnih cijena, na koji se građani sve češće žale, a pogotovo oni s najnižim platama, koji najteže sastavljaju kraj s krajem.

Sindikalci ističu da je, nažalost, u praksi vidljivo da svako povećanje plata proguta poskupljenje robe i usluga.

Možda će vas zanimati

"Povećanje plata koje imamo ne povećava i standard radnika u smislu da sebi mogu više priuštiti i kupiti", rekao je za "Nezavisne novine" Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS.

Prema njegovim riječima, na sceni su gotovo svakodnevna poskupljenja, kako goriva, tako i ostalih proizvoda, a što ne prati rast plata.

"Prosječna plata u sektoru tekstila, kože i obuće je u 2020. godini bila veća za 26 maraka u odnosu na 2019. godinu. To bukvalno radnicima ne znači ništa kada odu u prodavnicu. Čak i da dođe do ozbiljnog povećanja plata, i to bi progutao rast cijena. Vidite da svaki dan cijene idu ka gore i to ne mogu pokriti povećanja plate kakva su kod nas", ocijenio je Ružičić.

Slažu se sa sindikalcima i borci za zaštitu potrošača, koji takođe napominju da smo svjedoci čestih poskupljenja, kako goriva, tako i brojnih prehrambenih artikala, bez kojih domaćinstva ne mogu.

"Evo sada je gorivo kod nas u Bijeljini 2,05 odnosno 2,06 KM po litru, a u Banjaluci i ostalim gradovima je i skuplje. Potrošači su u sve težem položaju. Samim tim što cijene goriva rastu, to se odražava i na ostale prozvode koje kupujemo", rekao je Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina.

A da će cijene goriva i dalje rasti, potvrđeno je iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Iz ove grupacije ističu da zadnjih dana cijena sirove nafte brent konstantno raste i juče je bila 613 američkih dolara po toni ili 77 dolara po barelu, što je, kako tvrde, najviše u zadnje dvije godine.

"Dakle, ovo je svakako porast koji će se odraziti na maloprodajne cijene na benzinskim pumpama. Rast u prosjeku od četiri feninga se očekuje u narednim danima u svim regijama Srpske. Napominjem da je i u okruženju došlo do poskupljenja i ranije, a distributeri moraju da povećaju cijene zbog povećanja ulaznih cijena iz rafinerija", rekao je Dragan Trišić, predsjedavajući ove grupacije.

On je potvrdio da se trenutne cijene naftnih derivata na benzinskim stanicama u Republici Srpskoj kreću od 2,03 do 2,15 KM za BMB 95 i od 1,99 do 2,09 KM za evro dizel 5.

Podsjetimo, prije godinu dana dizel je u Banjaluci koštao 1,72 KM, dok je benzin bio za fening skuplji.

Prema računici Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj za maj je iznosila 1.930,74 KM.

Istovremeno, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata isplaćena u tom mjesecu iznosila je 981 marku.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE