• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF vlastima u BiH nudi saradnju: Spremni smo da ponovo razgovaramo o kreditu i paketu reformi

Autor Dušan Volaš

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Alina Ijancu izjavila je da je ova finansijska institucija spremna da ponovo razgovara sa vlastima u BiH o kreditu i paketu reformi koje će promovisati snažan i održiv povratak u zemlji.

 MMF kredit BiH Izvor: milanadzic/iStockphoto

Ona je navela da su primjeri dogovorenih i provedenih reformi novi zakon o akcizama na gorivo, koji je oslobodio finansiranje javnih investicija u infrastrukturne projekte i reforme za jačanje bankarskog sektora, te usklađivanje bankarske regulative s regulativom EU.

"U kontekstu prošlogodišnjih pregovora, MMF je tražio od vlasti da provedu reforme, radi jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenje upravljanja izgradnje otpornije i inkluzivnije ekonomije u vrijeme nakon pandemije virusa korona. Nažalost, tada nismo uspjeli da postignemo dogovor", istakla je Ijancu.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel naveo je da provođenje ekonomskih reformi širom svijeta nailazi na političke otpore, te da je to slučaj i u BiH, gdje postizanje konsenzusa između različitih političkih opcija "može biti teško".

Prema njegovim riječima, MMF će i dalje podsticati vlasti da usvoje reforme koje će ublažiti ekonomski pad usljed pandemije i vratiti BiH na put višeg ekonomskog rasta, a istovremeno ubrzati njeno približavanje EU.

DŽuel je rekao da je MMF do sada pružao finansijsku pomoć BiH u budžetske svrhe, što uključuje potrošnju na zdravstvo, naknade za nezaposlene i podršku biznisima, prenosi portal "Kliks".

On je istakao da MMF ne prati novac koji daje, ali detaljno analizira budžete i kvalitet potrošnje vlada u BiH, te naveo da su u okviru Instrumenta za brzo finansiranje iz prošle godine tražili od vlasti u zemlji da objave podatke o onima koji su primili pomoć za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

"U okviru proširenog fonda EEF-a iz 2016. postavili smo limite vlastima u pogledu fiskalnog deficita i gornje granice za tekuću potrošnju. Konačno, na građanima BiH je da drže svoje lidere odgovornim za utrošak novca, jer budžeti su predmet revizija, a budžetski izvještaji se razmatraju u parlamentima", rekao je DŽuel.

(Mondo/Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

MMF

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE