• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktna strana ulaganja u BiH smanjena za 46 odsto

Autor Dušan Volaš

Direktna strana ulaganja u BiH u prvoj polovini godine manja su za 45,8 odsto u odnosu na isti period godinu prije, a iznosila su 358,1 milion KM.

 strana ulaganja u bih statistike Izvor: Guliver/Getty Images, peshkov/iStockphoto

Informacije je objavila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), pozivajući se na podatke Centralne banke BiH.

"Prema trenutno dostupnim podacima, očekivano smanjenje direktnih stranih investicija zbog KOVID pandemije je potvrđeno", ističu u FIPA.

Napominju da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama.

U prvih šest mjeseci 2020. godine registrovana su ulaganja iz Austrije (84,2 miliona KM), Hrvatske (66,9), Turske (39,9), Holandije (37,5), Njemačke (36,2) i Slovenije (34).

Djelatnosti u okviru kojih je registrovano najviše DSI u BiH, za prvih šest mjeseci 2020. su: finansijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i penzijskih fondova (121,8 miliona KM), trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (84,2) i poslovanje nekretninama (43,2 miliona KM).

U istom periodu su strani vlasnici povukli kapital iz BiH: iz Rusije (32,3 miliona KM), Švedske (800.000 KM), Luksemburga (200.000 KM) i Francuske (100.000 KM).

Uz napomenu da za veliki broj djelatnosti nisu dostupni podaci zbog statističke povjerljivosti (manje od tri kompanije) najveći negativan iznos je registrovan u okviru telekomunikacija (14,3 miliona KM), dok podaci po entitetima (ili pregled prema području pripadnosti), za prvo polugodište 2020. godine, trenutno nisu dostupni.

(Srpskainfo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE