• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće kompanije u BiH zapošljavaju više od 120 hiljada radnika

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ukupan prošlogodišnji prihod 744 firme u BiH, koje su rangirane u 100 najvećih kompanija u tri kategorije, iznosio je 27,8 milijardi KM, izjavila je direktor projekta "100 najvećih u BiH" Alena Ahmetspahić Fočo

 100 najvećih kompanija u BiH Izvor: Getty Images, Ca-ssis/iStockphoto

Na predstavljanju ovog projekata u Sarajevu, Fočo je navela da su ove firme prošle godine ostvarile dobit u ukupnoj vrijednosti od oko 1,9 milijardi KM, a da je njih izvoz iznosio oko 5,5 milijardi KM, što je više od 50 odsto ukupnog prošlogodišnjeg izvoza BiH.

Ona je navela da je prošle godine 34.956 kompanija predalo završne račune, a 744 ili 2,13 odsto su rangirane u 100 najvećih firmi po izvozu, dobiti i prihodu. Ove firme zapošljavaju 126.000 radnika.

Fočo je rekla da se projekt "100 najvećih u BiH" ove godine realizuje 34. put, ali da već nekoliko godina ima regionalni karakter, s obzirom da se realizuje i na tržištu Srbije i Crne Gore.

Ona je istakla da će ovogodišnje rangiranje kompanija pokazati ko se najuspješnije izborio sa izazovima pandemije virusa korona, koje firme su zaposlile radnike, investirale, pronašle nova tržišta.

"Na listu `100 najvećih` koju ćemo objaviti u specijalnoj printanoj publikaciji u septembru biće rangirane firme po izvozu, dobiti i prihodu, ali rangiraćemo i kompanije u svojim djelatnostima i industrijama, što znači da će to biti jedan sveoubuhvatan prikaz poslovanja privrede u prošloj godini", istakla je Fočo.

Zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović rekao je da je ovih 744 kompanija koje su ušle u 100 najvećih okosnica razvoja BiH, ali i njenog izvoza.

On je istakao da ovim kompanijama treba pomoći u narednom periodu, kao i dati im mogućnost da se više promovišu i povezuju sa drugim firmama u BiH i šire, na čemu će Komora nastaviti da radi, a sve s ciljem njihove konkurentnosti na svjetskom tržištu, te većom pokrivenošću uvoza izvozom u zemlji.

Menadžer sektora za marketing i komunikacije u banjalučkoj kopaniji "Euro ekspres" Sanja Vasilić rekla je da je ovaj projekt značajan za privredu BiH i šire, kao i da predstavlja priliku da firma iskaže podršku domaćoj privredi i privrednicima.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE