• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS spremila program fiskalne konsolidacije, javna preduzeća pod posebnim nadzorom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 132. sjednici, u Banjaluci, Prijedlog programa fiskalne konsolidacije za period 2021-2023. godina koji će biti upućen na razmatranje i usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 Program fiskalne konsolidacije Republike Srspke Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Iz Vlade je saopšteno da je ovim programom planirano postepeno uravnoteženje javnih finansija u naredne dvije godine, a definisane su mjere i period fiskalnog prilagođavanja koji bi trebao da obezbjedi stabilnost javnih finansija i poslije 2023. godine.

"U narednom periodu planirano je i formiranje Centralne jedinice za finansijski nadzor javnih preduzeća, za praćenje javnih preduzeća pomoću finansijskih i nefinansijskih pokazatelja učinka, kao što su finansijska solventnost, efikasnost poslovanja (operativna marža itd.), te broj zaposlenih (udio plata u izdacima i fluktuacija zaposlenih)," piše u saopštenju Vlade RS.

Takođe, planirano je i uvođenje funkcije utvrđivanja i praćenja procjene i upravljanja fiskalnim rizicima u okviru Ministarstva finansija, uključujući i rizike vezane za poslovanje javnih preduzeća.

"Prilikom izrade nacrta dokumenta razmatrana su makroekonomska kretanja, kao i rizici usljed pojave pandemije i potencijalni izazovi u predstojećem periodu, na koja utiču i privredna kretanja spoljnotrgovinskih partnera koja se odnose i na ostvarenje planiranih budžetskih okvira u srednjoročnom periodu," navode u Vladi.

Navodi se da je u periodu 2022-2023. godina, prema planiranim okvirima budžeta za nivo budžetskog sistema Republike Srpske, planirano smanjenje budžetskog deficita na nivo od 34.5 miliona KM u 2022. godini, dok se u 2023. godini planira budžetski suficit u iznosu od 158.7 miliona KM.

Na osnovu urađenih projekcija za period 2022-2023. godina, javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosiće 5,343.5 miliona KM i 5,311.0 miliona KM (43.8% i 41.5% BDP-a), respektivno.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE