• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rast BDP-a Republike Srpske najveći u regionu"

Autor Siniša Stanić

BDP Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine ima stopu rasta od 2,3 odsto u odnosu na isti period lani

 "Rast BDP-a Republike Srpske najveći u regionu" Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Posljednji podaci o makroekonomskim kretanjima Republike Srpske, koje je izradio Republički zavod za statistiku, veoma su povoljni i pokazuju da BDP u prvom kvartalu ove godine ima stopu rasta od 2,3 odsto u odnosu na isti period lani, izjavila je pomoćnik ministra finansija Jelena Popović.

Ona je konstatovala da je rast BDP-a najveći u regionu, navodeći da je u Srbiji taj rast od 1,7 odsto, u Sloveniji 1,6 odsto, dok su Hrvatska i Crna Gora imale pad BDP-a od 0,7 odsto i 6,4 odsto.

"Kao što sada imamo najveći rast, prošle godine smo imali najmanji pad BDP-a u regionu poslije Srbije, gdje je bio 0,9 odsto. Realni pad BDP-a u prošloj godini iznosio je 2,5 odsto, a u Federaciji BiH 3,7 odsto", rekla je Popovićeva.

Možda će vas zanimati

Ona je iznijela i procjene Ministarstva finansija po kojima bi očekivani rast BDP-a za ovu godinu bio 4,5 odsto.

Kada je riječ o BDP-u po glavi stanovnika, koji predstavlja indikator životnog standarda i ekonomskog blagostanja, Popovićeva kaže da je pad ovog indikatora u FBiH prošle godine u odnosu na 2019. godinu bio 3,8 odsto, dok je u Republici Srpskoj taj pad bio svega 0,5 odsto.

Popovićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske imala drugačiji pristup situaciji, te da je sprovodila veliki broj mjera sa kojima se krenulo na vrijeme.

Ona je podsjetila da su te mjere bile usmjerene na podršku privredi i zaštitu zdravlja stanovništva, te da su dale dobre rezultate, kao i da je značajniji rast privrede ostvaren i zbog povećanja privatne potrošnje, što je posljedica rasta plata i zaposlenosti.

Prosječna neto plata u junu ove godine iznosila je 994 KM, što je najveća prosječna neto plata u Republici Srpskoj do sada.

"Potrebno je naglasiti da je plata koja je isplaćena u junu zapravo majska, tako da ona ne sadrži uvećanja, koja će proisteći primjenom najnovijih mjera Vlade Srpske, a koje se odnose na povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, prosvjeti i policiji, kao i povećanje osnovnog ličnog odbitka sa 500 KM na 700 KM, čime je došlo do povećanja plata svih zaposlenih u Srpskoj", navela je Popovićeva.

Ona je dodala da se posljednji objavljeni podatak u FBiH odnosi na maj kada je prosječna neto plata u tom entitetu iznosila 982 KM.

Popovićeva je istakla da su mjere Vlade Srpske dale rezultate i kod očuvanja radnih mjesta.

U tom kontekstu ona je navela da je u prošloj godini Republika Srpska imala rast broja zaposlenih za 0,7 odsto ili 1.861 zaposleno lice, dok je FBiH imala značajan pad broja zaposlenih od 2,1 odsto ili 11.321 lice.

"Posljednji podatak za Srpsku pokazuje dalji rast broja zaposlenih u ovoj godini, dok je u periodu januar-maj u FBiH došlo do daljeg smanjenja broja zaposlenih u odnosu na prošlu godinu", dodala je Popovićeva.

Ona je rekla da Srpska bilježi rast i ostalih makroekonomskih pokazatelja, navodeći da je izvoz u periodu januar-juni ove godine veći za 28 odsto, a uvoz za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji, u periodu januar-jun ove godine došlo do rasta od 17 odsto u odnosu na isti period lani, pri čemu prerađivačka industrija bilježi rast od 15,9 odsto, a proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom rast od 25,1 odsto.

Direktni porezi i ostali javni prihodi u prvih sedam mjeseci su veći za 14,5 odsto, dok su indirektni porezi porasli za 15,6 odsto.

"Treba podsjetiti i da Republika Srpska trenutno ima najveći koeficijent raspodjele prihoda od indirektnih poreza, koji iznosi 34,6 odsto, što znači da je poraslo učešće Srpske u ukupnoj krajnjoj potrošnji u BiH", navela je Popovićeva.

Ona je podsjetila da se u septembru planira i rebalans republičkog budžeta, obzirom da se privreda brže oporavlja i da se bilježi značajniji rast prihoda od onog koji je planiran krajem prošle godine kada je izrađivan budžet.

(Srna, Mondo)

Pročitajte još

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE