• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilans za prvih pola godine: S kojim državama Republika Srpska najviše trguje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Republika Srpske je u prvih šest mjeseci 2021. godine ostvarila ukupan spoljnotrgovinski promet od 4,56 milijardi KM, koji je za 866,36 miliona KM, odnosno 23,42 odsto veći u odnosu na isti period lani.

 Spoljontrgovinski bilans republike srpske Izvor: ipopba/iStockphoto

Spoljnotrgovinski promet je u prvih šest mjeseci prošle godine iznosio oko 3,7 milijardi KM, navedeno je u Informaciji o spoljnotrgovinskom prometu Republike Srpske za period januar-jun 2021. godine, koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

U prvih šest mjeseci 2021. godine, u odnosu na isti period 2020, došlo je do porasta izvoza i uvoza Republike Srpske.

Ukupan uvoz Republike Srpske u prvih šest mjeseci u 2021. godini povećan je za 19,91 odsto, dok je izvoz povećan za 28,09 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Najveći spoljnotrgovinski partneri Republike Srpske u prvih šest mjeseci 2021. godine bili su Srbija sa 16,48 odsto, Italija sa 14,86 odsto, Hrvatska sa 10,21 odsto, NJemačka sa 9,72 odsto, Slovenija sa 9,37 odsto, Austrija sa 5,28 odsto i Kina sa 4,16 odsto.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o aktivnostima na izradi Programa ekonomskih reformi za period 2022-2024. godina, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U skladu sa Smjernicama Evropske komisije, ovaj program u predstojećem srednjoročnom periodu treba da obuhvati identifikaciju glavnih strukturnih izazova i analizu preporuka za konkurentnost i inkluzivni rast, izvještaj o sprovođenju zajednički usvojenih smjernica za politike i reformskih mjera iz prethodnih godina i identifikaciju, prioritizaciju i formulaciju ključnih reformi, posebno onih koje podržavaju oporavak nakon krize koju je izazvala pandemija kovida 19.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE