• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sredstva MMF Srpska će koristiti za vakcine, pomoć privredi i otplatu dugova

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministarstvo finansija RS koristiće sredstva MMF kao vanredne budžetske prihode u svrhe zaštite zdravlja stanovništva u vidu nabavke vakcina i druge medicinske opreme neophodne za borbu protiv kovida 19, te za pomoć privredi i otplatu dugova iz prethodnog perioda.

 Srpska dobija 100 miliona evra od MMF Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Radi se o sredstvima koja se odnose na korištenje rezervi koje postoje kod MMF-a i biće raspoređena nakon sjednice Fiskalnog savjeta BiH.

Ministarstvo finansija, saopšteno je, pozdravlja činjenicu da je ovaj put Međunarodni monetarni fond odlučio da podrži oporavak svih svojih članica suočenih sa pandemijom, te očekuju da će ta sredstva biti što prije operativna kako bi se omogućila zaštita što većeg broja stanovnika Republike Srpske i stvorila dodatna sredstva za realizaciju svih proaktivnih mjera Vlade Republike Srpske.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske kažu da je Republika Srpska i bez sklopljenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom u proteklom periodu "obezbijedila sredstva na inostranom tržištu, uspjela održati finansijsku stabilnost i redovnost isplata, te da je prosječna plata premašila 1.000 KM, a uspješno su realizovane i mnogobrojne mjere podrške privredi i stanovništvu."

"Za sanaciju posljedica pandemije isplaćeno je 305 miliona KM. U zdravstveni sektor je od pomenutog iznosa isplaćeno 153,8 miliona KM, a 111,5 miliona KM za privredu, uključujući i poljoprivredu, dodaju iz Ministarstva finansija Srpske," saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Navode da je Savjet ministara informisao ministarstva finansija Republike Srpske i Federacije BiH da je MMF odobrio Specijalna prava vučenja za sve svoje članice, u ukupnom iznosu 650 milijardi dolara, koja se odnose na korištenje rezervi koje postoje kod ovog fonda.

Dodaje se da bi, s obzirom na to da je BiH od bivše Јugoslavije nasljedila članstvo u MMF-u, kvota Specijalnih prava vučenja iznosila 305 miliona evra, u skladu sa rezervama kojima raspolaže.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik rekao je juče da 300 miliona evra, koliko treba da pripadne BiH od MMF-a iz pomenutog mehanizma specijalnih prava vučenja za podršku rezervama i likvidnosti, "nije novac MMF-a, već novac koji kroz razne premije dugo godina pripada BiH, odnosno Srpskoj."

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE