• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakav novac je BiH dobila od MMF? Nije u pitanju kredit

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nakon što je Međunarodni monetarni fond na račun Centralne banke BiH uplatio 254 miliona i 182.000 SDR-a, što je 602 miliona i 540.000 KM, Endru Džuel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH je pojasnio o kakvim novčanim sredstvima se radi.

 BiH dobila sredstva MMF Izvor: FENA

Riječ je o, kako je rekao, alokaciji SDR-a (MMF-ova interna valuta), čija je ukupna vrijednost 650 milijardi američkih dolara, a to je novčana "vakcina koja će pomoći svijetu da se bori sa krizom izazvanom Covid-19."

"Ova injekcija dodatne likvidnosti će poduprijeti povjerenje i osnažiti otpornost globalne ekonomije. Alokacija SDR nije kredit od MMF-a. Međutim, korištenje SDR alokacije nije u potpunosti besplatno. Ako Bosna i Hercegovina zamijeni svoje SDR-ove za evro ili neku drugu valutu, moraće platiti tzv. SDR kamatu na konvertirani iznos. Trenutno ta SDR kamata iznosi 0.05 posto," pojasnio je Jewell.

Naravno, jasno je da BiH mora izvršiti konverziju dobijenog novca u evre ili KM, kako bi novac mogli staviti u upotrebu. Kada se izračuna kamata na ukupan konvertovani iznos BiH će MMF morati platiti 302.000 KM kamate.

Sve članice MMF-a koje dobiju ovu pomoć, dodao je, bezuslovno mogu koristiti svoje SDR alokacije.

"MMF će pružiti savjet u smislu kako taj novac iskoristiti na najbolji mogući način, te pomoć da se osigura transparentnost i odgovornost. Mi takođe dajemo i okvir za procjenu makroekonomskih implikacija nove alokacije, savjet u pogledu statističkog tretiranja iste, te procjene kako ona može utjecati na održivost duga," istakao je Džuel.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE