• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreditni rejting BiH: B kategorija sa stabilnim izgledima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Međunarodna rejting agencija "Mudis" /Moody's/ potvrdila je kreditni rejting BiH "B tri" sa stabilnim izgledima.

 Kreditni rejting BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Centralna banka je prepoznata kao institucija koja efikasno implementira aranžman valutnog odbora i koja uživa visok nivo kredibiliteta, te je prepoznata kao pozitivan faktor snage institucija i uprave, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

Fiskalna snaga zemlje je ocijenjena boljom u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga. Blagi budžetski suficiti iz ranijih perioda, i struktura i nivo javnog duga, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalnih ranjivosti.

Analitičari ocjenjuju da je suvereni rejting najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi.

Ovi negativni faktori su djelimično neutralisani umjerenim nivoom zaduženosti i opredijeljenosti međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje, navodi se u saopštenju.

Takođe, međunarodna rejting agencija "Standard end purs" /Standard & Poor's/ potvrdila je kreditni rejting BiH "B", sa stabilnim izgledima.

Izgledi su trenutno stabilni jer se ocijenilo da makroekonomski uticaj pandemije i još uvijek održivi nivo zaduženosti u značajnoj mjeri stvaraju protivtežu pomenutim faktorima rizika.

U ocjeni ove rejting agencije je navedeno da valutni odbor koji sprovodi Centralna banka BiH predstavlja važno sidro ekonomske politike u BiH, ističu u ovoj banci.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE