• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indirektni porezi pune kasu: "Poskupilo je sve od goriva do osnovnih životnih namirnica"

Autor Dušan Volaš

Oporavak privrede i rast potrošnje donijeli su, između ostalog, za osam mjeseci ove godine skoro 105 miliona maraka više u zajedničku kasu u odnosu na rekordno prikupljene prihode od indirektnih poreza u godini prije pandemije.

 Indirekti porezi i poskupljenja Izvor: Envato

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naveli su da su prihodi od indirektnih poreza za osam mjeseci ove godine iznosili 5,363 milijarde KM i veći su za 660 miliona u odnosu na isti period prošle godine, te za 104,86 miliona maraka u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Navode da je iznos u kasi rekordan od uspostavljanja UIO, a samo u avgustu ove godine prikupljeno je 768 miliona KM indirektnih poreza što je za 186 miliona više u odnosu na isti mjesec lani.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević pojasnio je za "Glas Srpske" da je do rasta prihoda došlo usljed oporavka svih privrednih aktivnosti nakon prošle godine i vanredne situacije uzrokovane virusom korona.

"Zabilježen je značajan rast uvoza, a samim tim je povećana i naplata uvoznih dadžbina. Došlo je do značajnog rasta potrošnje, a to znači i veću naplatu PDV-a", rekao je Kovačević.

Dodao je da je zabilježen i veći iznos naplaćenog PDV-a u unutrašnjem prometu koji su prijavili i uplatili obveznici u svojim prijavama.

Sa druge strane ekonomisti tvrde da je uz sve navedeno na rast prihoda od indirektnih poreza najveći uticaj imalo poskupljenje svih proizvoda i rast troškova života.

"Poskupjelo je sve od goriva, osnovnih životnih namirnica, do građevinskog materijala. Svi ti elementi su značajno uticali na rast prihoda od indirektnih poreza. Porast cijena je sigurno veći u odnosu na rast prihoda, ali smatram da je globalna inflacija koja ni nas nije zaobišla imala najznačajniji uticaj", rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sejo sekson

Kakav predsjednik takva i drzava samo nek poskupljuje i treba narod sisati ko ovcurine dok samo bleje i cute

MONDO REPORTAŽE