• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U avgustu iznosila 1.025 KM: Nakon što je premašila magičnu cifru od 1.000 KM, prosječna plata u RS nastavlja da raste

Autor Brankica Spasenić

Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) isplaćena u avgustu 2021. godine u Republici Srpskoj iznosila je 1.025 КM.

 Prosječna plata u Srpskoj viša od 1000 KM Izvor: FENA/Ilustracija

Prema podacima Zavoda za statistiku RS avgustovska plata je nominalno veća od julske za 0,6 odsto, a realno za 0,4 odsto, kada je prosječna plata u Srpskoj iznosila 1.019 KM i to je bio prvi put da je premašila „magični iznos“ od 1.000 KM.

Ako se poredi sa podacima iz prošle godine, avgustovska prosječna plata je veća za 6,5 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Prosječna bruto plata isplaćena u avgustu 2021. godine iznosila je 1.567 КM.

Posmatrano po područjima, najviša prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena je, kao i obično, u području finansijske djelatnosti i osiguranja - 1.501 КM, a najniža u pružanju smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo -743 КM.

U avgustu 2021. godine, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, sva područja ostvarila su nominalni rast plate, a najveći je zabilježen u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti od 23,4 odsto, vađenje ruda i kamena 11,5 odsto i građevinarstvo 11,4 odsto.

Istovremeno su rasle i cijene, a od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u osam, a niže u četiri kategorije.

Najveći godišnji rast cijena u avgustu 2021. godine zabilježen je u prevozu od 9,8 odsto usljed viših cijena u grupi goriva i maziva od 17,7 odsto, zatim u odjeljku hrane i bezalkoholna pića, gdje se najviši skok cijena bilježi u grupi ulja i masnoće od 24,3 odsto, a značajnije su poskupljivali i paket aranžmana za odmor, te usluge rekreacije i sporta.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srdjan

Hahahahahah kakve su ovo gluposti hahahah

MONDO REPORTAŽE