• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udruženje poslodavaca očekuje povećanje plata i u realnom sektoru

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je danas Srni da očekuje da će istovremeno sa najavljenim povećanjem plata radnika u javnom sektoru doći i do povećanja plata zaposlenih u privatnom sektoru.

 Udruženje poslodavaca očekuje povećanje plata i u realnom sektoru Izvor: MONDO/Samir Cacan

On je istakao da rješenje koje bude postignuto vezano za najavljeno povećanje plata treba da omogući ravnopravan odnos radnika u javnom i privatnom sekoru.

"Očekujemo da će rješenje koje bude postignuto, i što se tiče javnog i privatnog sektora, omogućiti ravnopravan odnos radnika i u privatnom i u javnom sektoru i u tom smislu očekujemo da rješenje ide u pravcu ili smanjenja zbirne stope doprinosa ili povećanja neoporezivog dijela plate na iznos od 1.000 KM", rekao je Aćić.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske najavila razgovore sa poslovnom zajednicom o potencijalom povećanju plata i u realnom sektoru, pogotovo u privatnom sekoru.

Ačić je izrazio očekivanje da će rješenja vezana za povećanje plata stupiti na snagu u isto vrijeme, i za jedne i za druge radnike.

"Naša očekivanja idu u pravcu smanjenja oporezivanja rada, a posljednjih nekoliko dana su se pominjale ideje da se ide na povećanje neoporezivog dijela plate na 1.000 KM", rekao je direktor Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je ocijenio da će takvim rasterećenjem, kroz smanjenje oporezivanja rada, rasti i životni standard radnika u Republici Srpskoj.

"Rast plata će se pozitivno odraziti i na produktivnost rada u Republici Srpskoj, očekujemo da ćemo biti konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, a što je još bitnije, smanjiće se odliv domaće radne snage prema zemljama EU", ukazao je Aćić.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je prije nekoliko dana da treba voditi računa da se uz povećanje plata u javnom sektoru u Srpskoj nađe mogućnost za rast plata u privatnom sektoru i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Vlada najavila povećanje plata za određene sektore.

Prema najavama iz Saveza sindikata Republike Srpske, vrlo je izvjesno najavljeno povećanje plata radnicima u zdravstvu, MUP-u Republike Srpske, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, izuzev sudijama, a pregovori koji počinju ove sedmice trebalo bi da budu završeni do kraja maja izmjenama zakona i povećanjem plata.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE