• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Prosječna plata u Republici Srpskoj prvi put veća nego u FBiH''

Autor SRNA

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je, zahvaljujući primjeni Zakona o podsticajima u privredi Srpske, prvi put prosječna plata u Srpskoj veća nego u Federaciji BiH.

 Prosječna plata u RS Izvor: Siniša Stanić/MONDO

"Prema objavljenim statističkim podacima, prosječna plata u Srpskoj u aprilu ove godine je iznosila 946 KM i za šest KM je veća nego u FBiH. Upravo primjena ovog zakona, koja je počela 1. jula prošle godine, uticala na ovaj rezultat. Još jednom pozivam privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona i da 1. jula, kada počinje drugi obračunski period, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima", rekao je Srni Petričević.

Pročitajte i ovo

Prema njegovim riječima, na taj način poslodavci će imati zadovoljnog radnika u svom kolektivu koji će biti produktivniji, a s druge strane kroz taj proces privredni subjekt će ostvariti veću dobit i korist.


Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske uspostavio je okvir za dodjelu podsticaja privrednim subjektima s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede u Republici Srpskoj.

Podsticajna sredstva predviđena ovim zakonom dodjeljuju se privrednim subjektima po dva osnova - povećanja plate radnika i podsticanja direktnih ulaganja.

Majska plata 950 KM

Prosječna majska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 950 KM i u odnosu na aprilsku nominalno je veća za 0,4 odsto, a realno za 1,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najveću prosječnu platu nakon oporezivanja u maju u Srpskoj, koja je iznosila 1.438 KM, imali su zaposleni u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja, a najnižu, od 654 KM, u građevinarstvu.

Prosječna majska bruto plata u Srpskoj bila je 1.475 KM.

Ukupan indeks potrošačkih cijena u Republici Srpskoj u maju, u odnosu na april, niži je za 0,8 odsto, dok je u odnosu na maj prošle godine niži za 2,1 odsto.

Najveći rast cijena u maju, u odnosu na april, od 0,4 odsto bio je u odjeljku ostala dobra i usluge, dok je najveći pad od 3,4 odsto bio kod prevoza.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljubiša

Usraste se lazuci, sve je nama jasno kakve su plate i koliko ko zarađuje.

Realan

Oo... bože... pa ima li te igdje...?

Darko

Odbi ove sa budzeta pa onda sracunaj platu

Zole

A penzije

MONDO REPORTAŽE