• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revizori o „Putevima RS“: Uprava prekoračila limitirane plate od oko 2.700 KM i isplatili bonuse za „dobro poslovanje“

Autor Brankica Spasenić

Javna služba za reviziju javnog sektora RS dala je mišljenje s rezervom o izvještajima JP „Putevi Srpske“, a evidentirane su brojne manjkavosti i posebno naglašeno „rasipničko ponašanje“ uprave koja je sebi isplaćivala veće iznose od onih koje je limitirala Vlada RS.

 Revizorski izvještaj o Putevima RS 2020 Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Na kraju prošle godine u „Putevima RS“ je bilo 126 zaposlenih, a nadzorni odbor preduzeća je rješenjem iz oktobra 2020. godine imenovao vršioca dužnosti direktora.

Podsjećamo, vršilac dužnosti je imenovan nakon što je tu poziciju napustio Nenad Nešić, koji je ujedno i predsjednik DNS-a. On je dao ostavku „iz zdravstvenih razloga“, odmah nakon što je DNS napustio vladajuću koaliciju u Srpskoj, okupljenu oko SNSD-a.

Takođe, rješenjima iz novembra 2018. godine, te maja i oktobra 2020. godine nadzorni odbor je imenovao vršioce dužnosti tri izvršna direktora.

„Imenovanje uprave preduzeća (direktora i izvršnih direktora) nije provedeno po javnom konkursu kako je to propisano zakonom“, konstatovali su revizori.

Što se tiče uprave preduzeća, revizori su utvrdili da još dosta toga nije rađeno u skladu sa zakonom.

Troškovi bruto zarada i naknada za redovan rad u „Putevima RS“ u 2020. godini iznosili su ukupno oko 3,7 miliona KM, a troškovi ostalih bruto naknada i zarada upravi preduzeća za izvršenje plana i rezultate poslovanja u 2019. godini, tzv. bonus, je iznosio 36.428 КM, zatim bruto naknade članovima nadzornog odbora 36.836 КM i bruto naknada direktoru odjeljenja interne revizije i članovima odbora za reviziju 39.683 КM.

„Odluka o isplati naknade članovima uprave u iznosu dvije prosječne plate (bonus), nije u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske, kao ni sa prijedlogom ugovora o radu za direktore i izvršne direktore javnih preduzeća kojim je definisano da plata, zajedno sa regresom, toplim obrokom, zimnicom i ostalim primanjima po osnovu radnog odnosa, ne može biti u iznosu višem od limita utvrđenog navedenim zaključcima“, stoji u revizorskom izvještaju.

Dodaje se i da ugovorene plate imenovanim osobama i plate rukovodilaca nisu umanjene za 10 odsto, kako je takođe naložila Vlada RS.

Nadalje, direktor ovog javnog preduzeća je u toku godine donosio odluke o uvećanju osnovne plate za zaposlene od 20 odsto, po osnovu navodne ocjene radnog učinka.

„Urađeno je bez primjene procedure definisane pravilnikom o radu, jer nije vršena ocjena radnog učinka na osnovu elemenata definisanih članovima 64 - 67. istog pravilnika“, stoji u izvještaju.

Troškovi ostalih ličnih rashoda odnose se na naknade za ishranu tokom rada (405.359 КM), troškove prevoza na posao i sa posla (98.172 КM), naknadu regresa za korišćenje godišnjeg odmora (318.604 КM) i naknadu plate v.d. direktora po sporazumu sa Parlamentarnom skupštinom BiH (20.192 КM).

Regres za korišćenje godišnjeg odmora je obračunavan u visini jedne prosječne plate u „Putevima RS“, što iznosi 1.720 КM.

„Naknada za regres je obračunata i članovima uprave preduzeća, što nije u skladu sa zaključkom Vlade RS, kojom je regulisano da plata, zajedno sa regresom, toplim obrokom, zimnicom i ostalim primanjima po osnovu radnog odnosa, ne može biti veća od 2.700 КM za direktore i 2.250 КM za izvršne direktore“, precizirano je.

U okviru PTT usluga (120.859 КM) najznačajniji troškovi se odnose na troškove korištenja mobilnih telefona (69.414 КM).

„Pravilnikom su utvrđeni limiti potrošnje za mobilne telefone u rasponu od 20 КM svim zaposlenima do 200 КM direktoru preduzeća. Pravo na naknadu ovih troškova, pored zaposlenih i članova uprave imaju i članovi nadzornog odbora i predsjednik odbora za reviziju“, zaključuje se u revizorskom izvještaju.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE