• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Republike Srpske preuzima Sberbanku!

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske preuzeće Sberbanku u RS i ta banka će promijeniti ime. Deponenti i klijenti su obezbijeđeni i ne treba da brinu, poručeno je na vanrednoj pres konferenciji Vlade RS.

 FOT_4988a.jpg Izvor: Promo

Vlada Republike Srpske preuzima akcije banke i na taj način preuzima upravljanje bankom.

"Vlada RS će uložiti 15 miliona KM, registrovaće banku i preuzeće Sberbanku, i tako da će biti nova banka koja neće biti Sber, na njoj neće biti sankcija. Nastavićemo da radimo sa tom bankom", najavila je ministrica finansija RS, Zora Vidović.

Rekla je da klijenti ne treba da prave paniku.

Premijer Radovan Višković najavio da će u naredna 24 sata biti poznato kako će se zvati nova banka Višković je pozvao sve građane da ne idu u podizanje depozita.

"Svaka marka, sva sredstva biće zaštićeni, izvršavaće sve svoje obaveze kao i do sada. Imali smo brzu reakciju Agencije za bankarstvo Srpske", istakao je Višković.

Direktor Sberbank ad Banjaluka Aleksandar Kesić naglasio da nema nikakvih problema sa isplatama novca građanima.

"Imamo trenutno dva problema jedan jeste vlasničke akcije Sberbanke, a drugi problem je uopštena panika građana, koju mi svakako razumijemo. Građani trebaju da znaju da mi nemamo nikakvih problema kada je u pitanju isplata, svaka marka građana biće isplaćena i zaštićena", istakao je Kesić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da je Vlada Republike Srpske sada vlasnik Sberbanke, što govori da je to garancija samim klijentima za ozbiljnost u okviru koje niko neće ostati bez novca.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je ponosan što institucije Srpske u ovom smislu reaguju da ne dođe do likvidacije Sberbanke, te da se sačuvaju depoziti i više stotina radnih mjesta.

"Cilj je da ova banka ne doživi krah jer je važna za naš bankarski sistem", rekao je Dodik u Banjaluci.

On je negodovao zbog evropskog eliminisanja ove banke, ali je dodao da Srpska garantuje njen nastavak rada.

Dodik je rekao da je cilj da dođe do njene stabilizacije i da niko neće ostati bez novca.

"Tražimo razumijevanje klijenata i nije cilj da banka nestane, jer imamo stručne kadrove, radnike i ovo je borba za njih - da pokažemo sposobnost Srpske da djeluje pozitivno u ovom smislu, te da očuvamo bankarski sistem Srpske", poručio je Dodik.

Podsjećamo, cijelo jutro u Banjaluci vladaju ogromni redovi ispred poslovnica Sberbanke. Mnogi građani su u panici požurili da podignu novac sa bankomata i iz poslovnica.

Konferenciji su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministarka finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović i Srđan Šuput, v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

"Ja imam samo jednu nesrecu, unistim sve sto dotaknem"

Patriota

Dodobanka !

Zole

Eto još jednog lopovluka u najavi

B@n3

Banka srpske part II

MONDO REPORTAŽE