• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvoz vode i pića skoro tri puta veći od izvoza

Autor Dušan Volaš

Iz BiH je u prošloj godini izvezeno voda i bezalkoholnih pića u vrijednosti od 39,8 miliona KM, što je više za 2,19 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iznosio oko 116,1 milion KM, što je više za 24,74 odsto u odnosu na 2020. godinu.

 Uvoz i izvoz bezalkoholnih pića BiH Izvor: pixabay.com

Pokrivenost uvoza izvozom voda i bezalkoholnih pića u prošloj godini iznosila je 34,3 odsto, dok je u 2020. bila 49,1 odsto, navedeno je u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Vrijednost izvoza kategorije pod kojom su prirodne mineralne vode, gazirane i negazirane vode u 2021. godini iznosila je 5,3 miliona KM, što je više za 15,5 odsto od izvoza u prethodnoj godini.

Vrijednost izvoza kategorije pod kojom su vode mineralne i gazirane vode, sa dodatim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju lani iznosila je 34,5 miliona KM, što je više za 0,4 odsto u odnosu na 2020.

Vrijednost uvoza kategorije pod kojom su prirodne mineralne vode, gazirane i negazirane vode u 2021. godini iznosila je 25,8 miliona KM, što je više za 21,4 odsto u odnosu na godinu ranije.

Vrijednost uvoza kategorije pod kojom su vode, mineralne i gazirane, sa dodatim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju u prošloj godini iznosila je 90,3 miliona KM, što je više za 25,7 odsto od uvoza u prethodnoj godini.

BiH je najviše izvozila voda i bezalkoholnih pića u Hrvatsku, u vrijednosti oko 19,5 miliona KM, zatim u Srbiju oko 6,3 miliona KM, Švajcarsku 2,7 miliona KM, NJemačku 2,3 miliona KM, te na područje samoproglašenog Kosova oko 1,4 miliona KM.

Kada je riječ o uvozu, oko 30,3 miliona KM se odnosi na vrijednost ovih proizvoda uvezenih iz Hrvatske, 27,5 miliona KM iz Srbije, 13,8 miliona KM iz Mađarske, 12,4 miliona KM iz Slovenije, te 9,3 miliona KM iz Rumunije.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE