• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijena barela nafta nadmašila onu iz vremena svjetske ekonomske krize

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Barel brenta na londonskoj berzi iznosi 130 dolara, a američka laka nafta 125 dolara. To su najviše cijene "crnog zlata" od 2008. godine.

 Cijene nafte na svjetskom tržištu Izvor: Guliver/Getty Images, peshkov/iStockphoto

Nakon što je prošle nedjelje porasla za 21 odsto, cijena evropske nafte brent je jutros nastavila uspon usljed rizika da će Sjedinjene Države i Evropa uvesti sankcije na izvoz ruske nafte.

Cijena brenta je porasla za 18 procenata ili za 11,84 dolara, na 129,8 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI poskupila za 10,29 dolara na 125 dolara.

"Ako Zapad zabrani veći dio ruskog izvoza energije, to bi bio veliki šok za globalna tržišta", kaže glavni ekonomista Benk of Amerika Itan Haris, prenosi Rojters.

Procjenjuje da bi gubitak od pet miliona barela iz Rusije mogao da dovede do udvostručenja cijene nafte na 200 dolara po barelu, ali i do smanjenja svjetskog ekonomskog rasta.

Haris ističe da je, pored nafte, divlji rast cijena zahvatio sva robna tržišta kakav se ne pamti od 1915. godine. U prilog tome navodi da je prošle nedjelje nikl skočio za 19 odsto, aluminijum za 15 procenata, cink za 12, a bakar za 8,0 posto, dok je pšenica na terminskom tržištu uzletjela za 60 posto, a kukuruz za 15 procenata.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ji

Eto sta nam radi "dobri" zapad.Ima li iko normalan, da se okrene interesu svoje zemlje i svome narodu,koji bi treba da zivi bolje a sada živi,nikada gore, "zbog nečije navodne dobrote".U cijelom svijetu,svaku cijenu rata,plaća običan narod.

MONDO REPORTAŽE