• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS: Za podršku u realizaciji investicionih projekata 12 miliona maraka

Autor Nikolina Damjanić

Vlada RS dala je saglasnost Ministarstvu privrede na Plan korištenja sredstava u iznosu od 12 miliona KM, koja su planirana da se usmjere na pružanje podrške realizaciji investicionih projekata čiji je predmet nabavka savremenih tehnologija i opreme.

 Vlada RS dala 12 miliona Ministarstvu privrede Izvor: Vlada RS

Sredstva su usmjerena za podršku privrednim subjektima iz sektora industrije tekstila, odjeće i obuće, industrijske prerada drveta (prerada drveta i proizvoda od drveta i proizvodnja namještaja), metalne i elektro industrije, industrije gume i plastike, papirne i grafičke industrije, proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata i industrije građevinskih proizvoda, odnosno proizvodnja ostalih proizvoda od nemetalnih minerala, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja nakon čega će Ministarstvo, u skladu sa propisima iz oblasti podsticaja za direktna ulaganja, u narednom periodu raspisati javni poziv za dodjelu sredstava i sprovesti proceduru dodjele podsticaja.

Vlada Republike Srpske razmatrala je danas na sjednici i Analizu primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, čiji predmet su bili podsticaji za povećanje plate radnika koji su dodijeljeni u četiri obračunska perioda i obuhvataju vremenski period od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2021. godine i podsticaji za direktna ulaganja koji su dodijeljeni u 2019. i u 2021. godini.

Najznačajniji efekti primjene Zakona u prethodnom periodu su da je podržano povećanje plate za oko 32.000 radnika, te je na ime podsticaja isplaćen iznos od oko 22 miliona KM.

U 2019. i 2021. godini podsticajima za direktna ulaganja podržane su investicije privrednih subjekata za nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije u vrijednosti od oko 80 miliona KM, te su po tom osnovu odobreni podsticaji u iznosu od 8,4 miliona KM.

"Na osnovu Analize primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske može se zaključiti da su dodijeljena sredstva podsticaja imala efekta i opravdala očekivane rezultate, te je Ministarstvo privrede i preduzetništva mišljenja da je podsticajne mjere u privredu potrebno zadržati uz preporuke za poboljšanje postojećih zakonskih rješenja“, navodi se u saopštenju.

Vlada je zadužila Ministarstvo privrede i preduzetništva, da u skladu sa preporukama iz Analize o primjeni Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske - pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske po hitnom postupku i isti dostavi Vladi na razmatranje.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o potrebi uvođenja mjere zabrane izvoza trupaca iz BiH.

Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara da se u cilju razvoja domaće drvoprerađivačke industrije do kraja 2022. godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata, a na osnovu odluke o utvrđivanju Carinske tarife za 2022. godinu.

"Inicijativa za donošenje mjere zabrane izvoza trupaca iz BiH predlaže se sa ciljem unapređenja razvoja drvne industrije i sprečavanja nestašice sirovine na domaćem tržištu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je od preduzeća "Šume Republike Srpske" Sokolac prikupilo podatke o kapacitetima i potrebama drvoprerađivačkog sektora, gdje je konstatovano da su instalisani kapaciteti drvoprerađivača u Republici Srpskoj za preradu trupaca 2.39 puta veći od cjelokupnog plana sječa trupaca /etata/ za državne i privatne šume, a iskazane potrebe za trupcima za 1.98 puta veće od raspoloživih količina.

"To jasno potvrđuje potrebu za donošenjem odgovarajućih restriktivnih mjera koje se odnose na izvoz šumskih drvnih sortimenata iz BiH", navodi se u saopštenju.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE