• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomije Jugoistočne Evrope sporo se oporavljaju

Ekonomije Jugoistočne Evrope nastavljaju da registruju stope rasta BDP-a dosta ispod njihovih nivoa prije krize.

 Ekonomije Jugoistočne Evrope sporo se oporavljaju Izvor: MONDO

Analitičari predviđaju rast BDP-a u zemljama Jugoistočne Evrope od 1,8 procenata za 2011, te 3,4 procenta za 2012. godinu.

"Štaviše, Jugoistočna Evropa je i dalje podložna negativnim prelivanjima od podignutih cijena hrane i energije, dok većinu centralnoevropskih i istočnoevropskih država karakteriše određeni stepen otpora prema negativnim efektima podignutih cijena hrane i energije", objasnio je direktor Rajfajzen riserča Peter Brezinšek.

Osjetljivost regiona Jugoistočne Evrope na rast cijena hrane i energije posljedica je uglavnom velikog udjela hrane i energije u njihovim potrošačkim korpama, značajnom uvozu energije, kao i strukturalno slabih eksternih pozicija.

"U državama koje smo mi identifikovali kao najosjetljivije, političke radnje poput povećanja cijena ili poreza kako bi se podržale javne finansije trebale bi se uvoditi obazrivo, te u pravo vrijeme. U suprotnom, povećani rizici koji se odnose na određenu državu kako bi se podigle cijene energije i hrane mogu pogoditi investitorske osjećaje" dodao je Brezinšek.

U Centralnoj i Istočnoj Evropi u 2011. godini očekuje se veći inflacijski rizik, sa rastom potrošačkih cijena od 6,9 procenata, ali on će imati samo ograničenu štetu na rast BDP-a u regionu - smatra Brezinšek, navodeći da se u ovim zemljama očekuje ekonomski oporavak te dalji koraci naprijed u prvoj polovini 2011.

Međutim, dešavanja na subregionalnom nivou vjerovatno će imati karakteristiku oporavka velikom brzinom. Predviđene stope rasta BDP-a za 2011. i 2012. za Centralnu Evropu (uz izuzetak Mađarske), Rusiju i Ukrajinu samo su nešto niže od dugoročnih prosjeka prije krize. Očekivani rast BDP-a u Centralnoj Evropi je 3,1 procenat u 2011. a 3,8 procenata u 2012., dok se očekuje da ekonomije Istočne Evrope porastu za 4,9 procenata, odnosno 4,5 procenata.

Brezinšek očekuje da cijeli region centralne Evrope poraste za 3,9 procenata u 2011., te 4,1 procenat u 2012., što je oko dva procenta više od predviđenog rasta evrozone od 1,8 procenata za ovu godinu, te 1,9 procenata za sljedeću godinu.

Rajfajzen riserč očekuje da austrijska ekonomija nastavi svoj relativno jak performans 2011. godine tako što će zabilježiti rast BDP-a od 2,5 procenata.

Mada bi ova stopa rasta učinila Austriju jednom od najbrže rastućih regiona evrozone, ova država će najvjerovatnije dostići svoj obim BDP-a od prije krize u realnom smislu tek tokom 2011. godine, prema Brezinšeku.

Analitičari su utvrdili da pojedinačne ekonomije centralne Evrope karakterišu jako različite osjetljivosti, zavisno od njihovih određenih ekonomskih struktura, kao i nivoa ekonomskog razvoja.

"Rusija i Ukrajina profitiraju od svoje pozicije izvoznika, kako energije, tako i hrane, što je činjenica da su njihove eksterne pozicije zdravije od onih u većini država Jugoistočne Evrope, kao i da posjeduju ogroman potencijal za uštedu energije. Relativan otpor država centralne Evrope potiče od slabijeg udjela energije i hrane u njihovim potrošačkim korpama, te njihovim solidnim eksternim pozicijama", objašnjava Brezinšek.

Analitičari Rajfajzen riserča utvrdili su da države centralne Evrope poput Češke Republike i Poljske takođe imaju skromnu sklonost ka uvozu hrane. Mađarska predstavlja izuzetak u ovom podregionu, jer je karakteriše snažna zavisnost od uvoza hrane i energije, dok je njena eksterna pozicija slabija od ostalih ekonomija država centralne Evrope.

Brezinšek očekuje da se pozitivni trendovi tržišta kapitala centralne i istočne Evrope nastave i u drugom kvartalu 2011. Pozitivnija dešavanja globalne ekonomije, te dovoljno likvidnosti trebalo bi da pruže dobre uslove za dionice na berzama centralne i istočne Evrope da se povećaju za još šest do 11 procenata.

Štaviše, tržišta kapitala Centralne i Istočne Evrope podržavaju privlačne procjene, te prospekte rasta lokalnih kompanija.

"U drugom kvartalu, očekujemo generalno pozitivna dešavanja u cijenama dionica, te preferiramo region Jugoistočne Evrope - sa naglaskom na cijene nafte - Rusiju nad dionicama u Centralnoj Evropi. Općenito, preferiramo jedan ciklički položaj u pogledu sektora", preporučio je Brezinšek.

Sektor nafte i gasa i dalje karakterišu sve veće cijene nafte, niske marže rafinerije, te povećan značaj prirodnog gasa. Dešavanja u Japanu će pokrenuti veće zahtjeve za gasom, što će dodatno podstaći ovaj trend.

Glavna tema u sektoru komunalnih preduzeća trenutno je debata oko nuklearne snage u Njemačkoj, te njen uticaj na stope električne energije, mada još uvijek nije sasvim jasno u kom će se pravcu kretati dešavanja.

Građevinska industrija nema jasne slike. Dinamika u strukturalnom sektoru inžinjeringa poboljšala se nedavno, dok prognoze u građevinskom sektoru odražavaju smanjenje troška u javnim budžetima.

Isplata dividendi predstavlja fokus pažnje u telekomunikacijskom sektoru u drugom kvartalu, odražavajući činjenicu da prosječni prinos od dividende telekom dionica u zemljama Centralne i istočne Evrope ostaje na više od osam procenata. Maxian očekuje da će u 2011. god. telekom kompanije imati skromnija smanjenja u svojim rezultatima, ali ipak se neće vratiti na pozitivne stope rasta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE