• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krajišnik: Zaštitom standarda i povećanjem plata protiv inflacije

Autor Dragana Božić

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je da su zaštita standarda i povećanje plata dobar metod borbe protiv inflacije.

 milenko.jpg Izvor: RTRS, screenshot

"U uslovima uvezene inflacije, koja je inflacija troškova, povećanjem plata biće sačuvana kupovna moć i standar i dovešće do jedne nove ravnoteže ukoliko se situacija na globalnom nivou smiri", rekao je Krajišnik.

On je istakao da je zvanična stopa inflacije prešla 10 odsto, što za naše prostore, gdje se ona pojavljuje povremeno, nije tako strašno.

Krajišnik je naveo da problem pravi stvarna inflacija, koja se ogleda u rastu cijena u potrošačkoj korpi i koja je znatno viša.

"Inflacija je kod nas najvećim dijelom uvezena", rekao je Krajišnik za RTRS i dodaje da inflatorni pritisak na globalnom nivou nije od juče.

On je naveo da su sankcije prema Rusiji, jednoj velikoj ekonomiji, podigle cijene energenata, dok je pandemija virusa korona dovela do poteškoća u snabdijevanju zbog čega su rasle cijene.

Krajišnik kaže da će najavljeno povećanje plata i penzija, uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice i privremeno ukidanje akciza na gorivo napraviti novi pritisak na budžet i da se mora napraviti nova budžetska šema.

"Neke druge stvari će morati da sačekaju, odnosno da budu izvan prioriteta potrošnje", rekao je Krajišnik i dodao da nema razloga da ne vjeruje da će budžet biti stabilan. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE