• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigli pozivi iz Poreske: "Frilenseri" u RS moraju prijaviti petogodišnje prihode

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poreska uprava je nakon javnog poziva krenula da obavještava ''frilensere'' u Republici Srpskoj da prijave djelatnost i prihode koje ostvaruju, uključujući period od posljednjih pet godina.

 Frilenseri Izvor: Envato

Poreska uprava RS (PURS) je prihode koje pojedinci ostvaruju otkrila preko servisa ''Pej pal'' odnosno na osnovu bankarskih izvoda, a ''frilenserima'' je ostavljen period do kraja ovog mjeseca (danas) da izmire porez.

Građani koji zarađuju na ovakav način (''na daljinu'') tražili su da im se razjasni da li moraju prijaviti i uplate mimo ''Pej pala'' ostvarene na neki drugi način, a u PURS je rečeno da su dužni da plate porez na sve što je uplaćeno na račun, osim ako nije u pitanju porodica (uplata člana porodice) ili poklon - za šta mora postojati dokaz - i ako iznos ne prelazi 10 hiljada KM godišnje.

Sve se prijavljuje pod ''ostali dohodak''. Svima je napomenuto da se potrude da porez plate do kraja mjeseca jer postoji mogućnost da budu predmet kontrole.

Poreska: Zakon definiše da kontrola obuhvata period od pet godina

U PURS kažu da je poreskim zakonodavstvom definisano da Uprava prilikom vršenja poreskih kontrola obuhvata period poslovanja za posljednjih pet godina, što pokazuje da imaju zakonsku mogućnost da izvrše kontrolu prijavljivanja prihoda za taj period.

Podsjećaju da se Poreski sistem u Republici Srpskoj zasniva na principu dobrovoljnog izvršavanja poreskih obaveza, a da je zadatak Poreske uprave da svojim mjerama i postupcima podstiče poreske obveznike da dobrovoljno prijave i plate porez.

"Obaveza svakog poreskog obveznika, pa i onog koji ostvaruje prihode iz inostranstva, uključujući i prihode od usluga ostvarene udaljenim radom – "frilenser", je da prijavi ostvarene prihode i da plati svoje poreske obaveze, i na taj način sebe ne dovede u situaciju da snosi eventuačlne sankcije",zaključuju u PURS.

Poreska uprava Republike Srpske (PURS) pozvala je ranije poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, uključujući i prihode od usluga ostvarene udaljenim radom da te prihode prijave kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju.

Poreska je iste pozive uputila i prošle i pretprošle godine, a već su se hvalili povećanim prihodima zbog prijavljenih prihoda.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Au

Koliko se secam,ovima su o ecali da ih nece ganjati unazad . I sta sad bi?

MONDO REPORTAŽE