• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreska uprava RS: Zahvaljujući frilenserima naplaćen četiri puta veći porez na ostali dohodak

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Poreska uprava Republike Srpske je u prvom kvartalu ove godine nastavila stabilan trend rasta u naplati javnih prihoda RS. Najveći rast prihoda zabilježen kod poreza na ostali dohodak, zahvaljujući frilenserima.

 freelance republika srpska porez Izvor: Poreska uprava Republike Srpske

Prikupljeno je ukupno 684,2 miliona KM, što je za 85,1 miliona KM ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Naplata doprinosa je iznosila je 418,5 miliona maraka, što je za 36,1 miliona KM ili devet odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 114,7 miliona KM, što je povećanje naplate za 15,9 miliona maraka ili 16 odsto, saopšteno je iz ove institucije.

Možda će vas zanimati

Kada su u pitanju direktni porezi, naplata je iznosila 151 milion maraka, što je za 33,7 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine. Značajan rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 55,4 miliona maraka, što je za 8,1 miliona KM ili 17 odsto više nego u prva tri mjeseca prošle godine.

Kod poreza na dohodak, najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na ostali dohodak, čija je naplata čak četiri puta veća u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Naime, porez na ostali dohodak, između ostalog, obavezni su da plaćaju i poreski obveznici koji obavljaju određenu djelatnost udaljenim radom, tzv freelance, za poslodavce iz inostranstva, na koje se odnosi značaj dio prikupljenih prihoda po osnovu ostalog dohotka.

Upravo ta lica, Poreska uprava Republike Srpske je krajem prošle godine pozvala da prijave svoje ostvarene prihode i uzvedu svoje poslovanje u legalne tokove, što je očigledno imalo efekta, pa su i prihodi po tom osnovu značajno veći. S tim u vezi, Poreska uprava RS i dalje poziva ta lica da prijave prihode iz inostranstva ostvarene udaljenim radom.

Posmatrano po pojedinim vrstama prihoda u okviru direktnih poreza, porez na dobit je naplaćen u iznosu od 88,9 miliona KM, što je za 24,4 miliona KM ili 38 odsto više nego u uporednom periodu.

Kod ostalih javnih prihoda, takse i naknade su naplaćene u iznosu od 67,1 miliona maraka ili šest odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 16,1 miliona maraka ili 16 procenata više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. Takođe, povećana je i naplata po osnovu koncesionih naknada.

Kada je u pitanju samo mart ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 272,9 miliona KM, što je za 63,3 miliona maraka ili 30 odsto više nego u martu prošle godine, uz rast naplate u apsolutno svim segmentima javnih prihoda.

Međutim, ovdje treba imati u vidu da je u drugoj polovini marta prošle godine zabilježeno značajno smanjenje prihoda isključivo usljed sveopšte situacije u vezi sa korona virusom i mjera Republičkog kriznog štaba koji je zabranio i ograničio rad određenih djelatnosti.

Ipak, rezultati u naplati javnih prihoda Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine pokazuju da je situacija stabilna uprkos krizi koju je izazvala pandemija korona virusa, prije svega zahvaljujući redovnim aktivnostima Poreske uprave RS na kontroli i naplati javnih prihoda, te pomenutim mjerama Vlade RS za ublažavanje posljedica izazvanih pomenutom pandemijom.

"Poreska uprava Republike Srpske ovom prilikom izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije", stoji u saopštenju.

(MONDO)

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE